Putins kys

2011, 82 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark, Danske tekster

"Putin's Kiss" er en dramatisk og indsigtsfuld dokumentarfilm om unge mennesker i Rusland, der opfører sig på en måde, som kan give associationer til Tyskland i trediverne. Filmen er tænkt som en følgedokumentarfilm om den 19-årige Marsha, der arbejder sig op i den politiske elite i Rusland gennem ungdomsorganisationen Nashi, som er støttet direkte fra Kreml. Undervejs i optagelserne blev Marsha imidlertid mindre tilgængelig for instruktøren og det viste sig, at det var fordi hun i virkeligheden begyndte at tvivle på det politiske projekt hun var en del af. Historien fortælles derfor nu af den unge Putin-kritiske journalist Oleg Kashin. Marsha og Olegs historie væves smukt sammen i et venskab, men også i et dramatisk sammenstød, hvor Oleg næsten bliver slået ihjel af nogle af de mere ekstreme Nashi-tilhængere.

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Udskoling

Fag: 

 • Samfundsfag

Undervisningsvejledning

"Putins kys" stiller skarpt på det russiske samfund i dag og trækker spor til det tidligere kommunistiske Sovjetunionen. Filmen omtaler forskellige ideologier, historiske personer og efterlader en række ubesvarede spørgsmål om regionens historie, som vil være oplagte at tage op i et efterfølgende undervisningsforløb.
"Putins Kys" fortæller om nogle konkrete sider af Putins politiske projekt sat i menneskeligt perspektiv gennem de to hovedpersoner: den Putin-kritiske journalist Oleg Kashin og Marsha Drokova, en ung kvindelig kommissær i Nashi, den demokratiske antifascistiske ungdomsbevægelse, der er skabt af Putin. I undervisningen kan dette spændingsfelt mellem det russiske samfunds politiske ramme og magtanvendelse kontra de enkelte individers livsvilkår give eleverne indsigt i, at samfund og dermed menneskers livsvilkår er historieskabte.
"Putins kys" er også velegnet til at sætte fokus på politisk styrede ungdomsorganisationer og politiske manifestationer. Bogafbrændinger som politisk protestform bringes til debat i filmen. Først via en tv-debat med Marsha Drokova og senere gennem en bogafbrænding foretaget af aktivister fra oppositionen. Filmens scener fra Nashis sommerlejr, fra møder og fra demonstrationer giver associationer til andre landes og tiders politisk styrede ungdomsorganisationer. Helt oplagt er det at drage paralleller til Hitlerjugend og perspektivere det med spørgsmålet, om noget tilsvarende kunne lade sig gøre i Danmark i dag.

Stills

Monday Reporter ApS 2011

Af samme instruktør

 • Se Filmen
  Vinterrejse

  Vinterrejse

  Under Hitlers ledelse fik jødiske kunstnere i Tyskland mulighed for at fortsætte deres arbejde ved at indgå en djævelsk pagt med Goebbels. Propagandaministeriet havde ladet det Jødiske...

  Instruktør: Anders Østergaard

  2019, 87 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

 • Se Filmen 1989

  1989

  Et storpolitisk drama om Jerntæppets sammenbrud. En ung teknokrat, Miklós Neméth, hentes ind som ny premierminister. Han skal redde Ungarns fortvivlende økonomi og beslutter at stryge det...

  Instruktør: Anders Østergaard, Erzsébet Rácz

  2014, 90 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle