Til far

2011, 12 min, DK/Dokumentarfilm

Mange familier døjer med alkoholisme, og for mange er det et tabu. "Til far" viser, hvordan alkoholisme påvirker familien indefra. Gennem en personlig fortælling får vi indblik i, hvor let alkoholisme kan ødelægge et forhold far og søn imellem, men også hvordan håb og frustration går hånd i hånd i kampen mod sygdommen.

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Udskoling

Fag: 

 • Dansk
 • Samfundsfag

Undervisningsvejledning

Filmen er en personlig skildring af livet som barn af en alkoholiker. Filmen giver et indblik i, hvor let alkoholisme kan ødelægge et forhold mellem en far og en søn, og hvordan man kan komme videre mod en afklaring af dette forhold. Filmens hovedtema er alkoholismens konsekvenser for familien, og det vil være relevant at tage udgangspunkt i forholdet mellem far og søn og se på, hvad det gør ved børn, når de pludselig skal forholde sig til deres alkoholiserede forældre, og når forælder/barn-rollen byttes rundt, så det er barnet, der skal være den voksne og tage ansvar. Filmen behandler også emner som svigt, håb og frustration, og det vil være relevant at læse perspektiverende tekster med lignende tematikker sat ind i den samme kontekst. Filmen skildrer kun ét ud af mange eksempler på alkoholikere i familien, og det vil derfor også være relevant at inddrage statistisk materiale og relevant faglitteratur omkring alkohol og misbrug i det hele taget og se på, hvor mange familier, der er berørt af samme problematik som filmens hovedperson. Filmen er en dokumentarfilm lavet af hovedpersonen selv. Den er bygget op omkring interviews med familien, og det gør filmen troværdig og nærværende, uden at den virker iscenesat. Det vil være oplagt at diskutere, hvordan formen og de filmiske virkemidler fungerer og kan være med til at påvirke oplevelsen af filmen, og hvordan virkemidlerne påvirker genren.

Stills

Odense Filmværksted 2011

Af samme instruktør

 • Se Filmen
  Amfi

  Amfi

  Hvem har lavet grænserne? Alt flyder frit, da de tre unge mænd Anton, Sigurd og Adam mødes for første gang i ruinerne af et amfiteater fra det gamle Grækenland. Selvom de er helt fremmede for...

  Instruktør: Mathias Broe

  2018, 30 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle