Ung mand falder

2007, 43 min, DK/Kort fiktion

En 17-årig dreng lever på randen af sin egen virkelighedsopfattelse. Biler forfølger ham, i takt med at en verden af regler og systemer kalder på ham. Hvordan skal han kunne koncentrere sig om eksamensforberedelserne i fransk, når de udstoppede dyr på værelset begynder at blande sig? Og hvad med Irene, der forstyrrer med sine invitationer?

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Udskoling

Fag: 

 • Dansk
 • Filmkundskab

Undervisningsvejledning

Martin de Thurahs novellefilm skildrer en ung gymnasiedrengs psykologiske sammenbrud under de afsluttende eksamener. Filmen antyder, at han tidligere har mistet sin bror. Filmen kredser om temaerne sorg, identitetskrise, seksualitet og tvangstanker, og den er oplagt at bruge i psykologi.

Filmen er uhyre fyndig i sit filmsprog, og den er eksemplarisk at bruge i filmanalyse. Historien fortælles på to planer. På det ydre plan fortælles om et eksamenspres, som fører til sammenbrud. På det indre plan lader filmen seeren indleve sig i hovedkarakteren Jens' tvangstanker. Det sker gennem værdiladede point of views og en ekspressiv lydside. Vi oplever hans verden, som helt bogstaveligt talt synker i grus. Mure og vægge slår revner, og Jens forsøger desperat at tape overfladen sammen igen. Filmen udfolder sig i et symbolmættet univers, hvor bl.a. en hvid ræv og udstoppede fugle taler om livets værdier, kærlighed og død. Døden trænger sig på i tre voldsomme, imaginære trafikuheld, som kan ses i sammenhæng med broderens død.

Filmens visuelle stil understreger følelserne markant. Jens er indesluttet og handlingslammet. Det understreges bl.a. af modlysbilleder, low key-belysning og telebilleder med lav dybdeskarphed, der fremhæver det centrale og betydningsfulde i billedet og isolerer Jens fra omverdenen. Der er en dyster og gråliggrøn farvetone gennem hele filmen. Det er nærliggende at drage paralleller til fx David Lynch' og Roman Polanskis subjektive filmuniverser, og det er oplagt at perspektivere til Martin de Thurahs novellefilm "Vi der blev tilbage" (2008).

Credits

Stills

Tju-Bang Film 2007

Af samme instruktør

 • Se Filmen Roskilde

  Roskilde

  Hvert år samles generationer af festivalgængere fra hele verden på markerne omkring Roskilde for at slippe menneskedyret løs og træde ind i samme fest. Kom med ind i festivalens helligste rum på...

  Instruktør: Ulrik Wivel

  2008, 101 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

 • Se Filmen Vi der blev tilbage

  Vi der blev tilbage

  En dyster fremtidsvision om 10-årige Adam, der sammen med en lille flok venner er ladt alene tilbage i en spøgelsestom by, hvor alle de voksne er gået under af håbløshed. Adam prøver at finde en...

  Instruktør: Martin de Thurah

  2007, 25 min, DK/Kort fiktion, Børnefilm

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle