Valgaften

1998, 12 min, DK/Kort fiktion

"Valgaften" vandt en Oscar for Bedste Kortfilm i 1999. I filmen møder vi Peter, en ung idealist, der har glemt at stemme. På sin hektiske vej til afstemningsstedet møder han en række diskussionslystne taxachauffører. Og Peter må vælge om han vil forsvare sine holdninger, eller om han vil nå at stemme.

Instruktør:

Anders Thomas Jensen

Emneord: 

Undervisningsmaterialer

 • Magt, medier og demokrati

  Magt, medier og demokrati

  Syv film og et undervisningsmateriale til folkeskolens ældste klasser.
  • 8. klasse
  • 9. klasse
  • 10. klasse

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Udskoling

Fag: 

 • Dansk
 • Filmkundskab
 • Samfundsfag

Undervisningsvejledning

Anders Thomas Jensens moderne, Oscarbelønnede kortfilmklassiker sætter satirisk og karikeret demokrati og racisme under debat og kan være et muntert startskud til sådanne diskussioner i samfundsfag. Filmen er genremæssigt en pastiche over roadmovien med en klassisk hjemme-ude-hjemme-struktur, hvor hovedkarakteren Peter foretager en rejse på både det ydre og indre plan: 1) Peter opfatter sig selv som en åben, nysgerrig og demokratisk verdensborger. På stamværtshuset drikker han øl fra fremmede lande og skælder ud over andres intolerance og racisme. Der er valgdag, og stemmestederne lukker snart. Peter har glemt at stemme. 2) Han kaster sig ud i taxa for at nå valgstedet, men taxichaufføren er racist, og den politisk korrekte og konsekvente Peter siger bogstaveligt talt fra. Han tager en ny taxi, men historien gentager sig. Peter når valgstedet, netop som det lukker. 3) En mørklødet valgforordnet kvinde forhindrer Peter i at stemme, selv om han "jo gør det for hendes skyld". Peter bliver selv beskyldt for at være racist. Tilbage på værtshuset drikker Peter nu Hof. Filmen arbejder humoristisk og stiliseret med person- og miljøtegning, og det er oplagt at gå på jagt efter de prototyper, som tegner danskhed, fx Hof, Prince og Ekstra Bladet. Underlægningsmusikken bærer på en række medbetydninger, som kommenterer og komplimenterer handlingen, fx "Alene" med Birthe Kjær og "Don't Fence Me In" med Ella Fitzgerald. Anders Thomas Jensen har også skrevet manuskript til og er medinstruktør på kortfilmen "Ernst og lyset" (1997), og det er nærliggende at perspektivere de to film i forhold til hinanden.

Af samme instruktør

 • Se Filmen Ernst og lyset

  Ernst og lyset

  I "Ernst og Lyset" vender Jesus tilbage til Jorden efter 2000 år, blot for at erfare at verden og potentielle disciple ikke er hvad de har været.

  Instruktør: Tomas Villum Jensen, Anders Thomas Jensen

  1996, 12 min, DK/Kort fiktion

 • Se Filmen Wolfgang

  Wolfgang

  Den midaldrende dirigent med udpræget moderbinding ser træt ud. Med god grund. Ikke alene sidder mor og troner på første række i koncertsalen, der i øvrigt ikke har andre tilhørere at byde på,...

  Instruktør: Anders Thomas Jensen

  1997, 14 min, DK/Kort fiktion, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle