Blinkende lygter

Blinkende lygter

– et undervisningsmateriale

Historien

I gyldent solbeskinnede billeder kommer vi ind i en hyggelig kro. En kvindestemme fortæller os, at kroen hedder 'Blinkende lygter', og at man ind i mellem kommer til et sted, hvor man aldrig har været før, men hvor de (de fire venner) altid har hørt til … Kameraet flyver op, vi ser stråtag og Dannebrog.

Scenen skifter til en regnvåd kaj i København. Fire mænd, lederen Torkild, psykopaten Arne, den cokesniffende Peter og den barnlige Stefan venter på en lastbil med smuglersmøger – endelig kommer den. Men lastrummet indeholder ikke de bestilte Prince, det er fyldt med Grøn Look! En af mændene, Arne, banker chaufføren, de andre er opgivende – endnu en misforståelse.

Bandelederen Torkild har fyrreårs fødselsdag, han er træt af sit liv. Kæresten forlader ham midt under den romantiske middag, hun gider ikke længere vente på, at han tager sig sammen og bliver et almindeligt menneske. Da han kommer hjem, er han tæt på at skyde vennen Peter i forskrækkelse over et surprise-party. Fødselsdagsgaven – et AK-47-maskingevær – overrækkes med den begejstrede begrundelse, at det var den våbentype, der blev brugt i et attentat mod Det Hvide Hus. Under et toiletbesøg får Torkild bank af bagmanden Færingens håndlangere – han skylder færingen penge og tvinges til at begå et kup samme nat – på sin fødselsdag! Torkild har fået nok, han vil ændre sit liv.

Muligheden kommer, da han opdager, at den kuffert, banden har stjålet til færingen, indeholder fire millioner kroner. Banden beslutter at stikke af til Barcelona. De kommer kun lidt syd for Fredericia, inden bilen bryder sammen, og de må søge ly i en forladt og stærkt forfalden kro i skoven. De beslutter sig for at blive i hvert fald i nogen tid, for Peter er blevet såret under kuppet og har brug for hvile. Snart stifter de bekendtskab med to af de lokale originaler: en stærkt alkoholiseret læge, der tilser Peters sår, og den racistiske jæger, Alfred, der interesseret følger med i deres bestræbelser på at åbne kroen. Tiden går, og det langsomme tempo og indespærrede liv går efterhånden vennerne på nerverne.

Men gradvis ændrer tilstanden sig. Torkild er efterhånden fast besluttet på at kvitte gangsterlivet og køber den forladte kro, en bil og "for 8500 kroner dansk kultur”. Han vil være krovært og have et almindeligt liv, men det bliver alligevel ikke ham, der først finder roen og slår rødder i den danske muld.

Da coken slipper op, tvinges Peter på en kold tyrker, og manden forvandles til en blid lille dreng, der i den alkoholiserede læge finder en faderfigur. Han oplæres i øldrikningens ædle kunst, lærer filosofien bag jordkølede bajere: "det er dybden, der er afgørende. Enhver må finde sin egen.” At det er psykopaten Arne, der nu står for tur, er overraskende, men også han finder nyt livsindhold. Efter i raseri at have forladt vennerne provokeres han af en kos vedholdende blik og skyder den. Den lokale jæger kommer farende, men snart finder de sammen i en fælles eufori i nedskydningen af store dyr, og gennem en lang nat i bålets skær opdager Arne jagtens glæde.

Stefans kæreste, den ulideligt skræppende Hanne, der lider af en enestående mangel på situationsfornemmelse, er også ankommet til skjulestedet, hun er gravid og insisterer på at få Stefan med sig hjem. De to oplever højlydt lykke, mens Torkild efterhånden er isoleret i gruppen, hvis andre medlemmer har fundet meningen med livet og nye soulmates. Men venskabet sejrer til sidst, Stefan forlader sin Hanne, og alle finder de en ny plads i den danske idyl. Alt er dog lige ved at gå op i røg, for færingen har sporet de fire og dukker pludselig op med sine håndlangere. Netop som alt håb synes ude, dukker de to lokale originaler op og mejer gangsterne ned til tonerne af Gershwins 'Rapsody in Blue'.

Nu kan vennerne være sammen i deres hyggelige kro 'Blinkende lygter'.

Kontakt

Martin Brandt-Pedersen, Lisbeth Juhl Sibbesen

Det Danske Filminstitut, Gothersgade 55, 1123 København K. Copyright ©2017.

Kontakt os for spørgsmål vedr. undervisningsmaterialer

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle