Kunsten at græde i kor Lærer

Hjem

Til læreren

I filmen 'Kunsten at græde i kor' følger vi den 11-årige Allans hjerteskærende kamp for at holde sammen på sin dysfunktionelle familie. Hvor langt vil børn gå for deres forældre? Det er filmens barske omdrejningspunkt. Allans far tyranniserer sin familie med sine ”psykiske nerver”. Da moren bliver træt af at trøste ham og tager sovepiller for at få ro, må Allans 14-årige storesøster Sanne træde til og ligge med faren på sofaen. Og da Sanne bliver indlagt på sindssygeanstalten Augustenborg, trøster Allan faren ved at tilfredsstille ham seksuelt.

Manuskriptet bygger på Erling Jepsens delvis selvbiografiske roman af samme navn fra 2002. Bogen er også en sørgelig og grotesk historie. Men den er fortalt med et galgenhumoristisk filter, så man i langt højere grad end i filmen morer sig over Allans fejlagtige opfattelse af begivenhederne.

Filmen er skåret mere ind til benet omkring omsorgssvigt og krænkelse. Vi har alderssat den fra 7.-10. klasse, men filmen kan bestemt også ses af ældre elever og voksne. Vi anbefaler, at filmen ses sammen med en lærer, der kender sine elever og kan støtte især de yngste i at håndtere det på mange måder underspillede, men meget psykisk pågående udtryk. I filmen tales på sønderjysk dialekt, men der er danske undertekster, så alle dele af landet kan følge med.

Romanen er omsat til film af den spillefilmsdebuterende danske instruktør Peter Schønau Fog og manuskriptforfatteren Bo hr. Hansen, og de har foretaget en række ændringer i historien. Det kan være en ide at lade eleverne undersøge denne proces ved at læse bogen, inden de ser filmen, og arbejde videre med forslagene til øvelser og diskussionsoplæg i afsnittet 'Fra bog til film'.

Man kan også arbejde med filmen uden at læse bogen. I afsnittet 'Filmens udtryk og skuespillerens arbejde' ser vi på den tekniske side af filmen, men også på skuespillerens arbejde. Hvordan beskytter man børneskuespillerne, så de ikke bliver alt for påvirket af en ubehagelig rolle? Og hvordan håndterer en erfaren skuespiller som Jesper Asholt at græde så meget, som han gør i denne film? I opgavematerialets afsnit 'Lov og ret' fokuseres på Straffeloven, og hvad der står i den om den seksuelle lavalder og om incest. I afsnittet 'Ansvar, skyld og uskyld' arbejdes med de forskellige medlemmer i Allans familie. Med deres roller og ansvar.

Af andre film, der kredser om samme temaer som 'Kunsten at græde i kor', kan nævnes Niels Arden Oplevs 'Drømmen' fra 2006. I opgavematerialets afsnit 'Den dysfunktionelle familie' er der bl.a. forslag til, hvordan de psykisk syge fædre i 'Kunsten at græde i kor' og 'Drømmen' kan sammenlignes, og hvordan de adskiller sig fra hinanden. Der findes et selvstændigt undervisningsmateriale til 'Drømmen' på Filmcentralen. 

Barske film om overgreb for de ældste elever kunne være engelske Tim Roths 'I familiens hjerte' fra 1999. Eller Thomas Vinterbergs 'Festen' fra 1998. Der findes undervisningsmaterialer til begge film på Filmcentralen.

Et eksempel på en film, der handler om, hvad en anklage om incest kan gøre ved en familie, er danske Jacob Thuesens film 'Anklaget' fra 2005. Her er fokus på den incestanklagede far.

God arbejdslyst!
Helle Højland