Lad den rette komme ind Lærer

Hjem

Til læreren

'Lad den rette komme ind' er noget så utraditionelt som en svensk film, der blander vampyrfilm og socialrealistisk børnefilm. En rigtig psykologisk gyser med alt hvad dertil hører af drama og subtil symbolik – og samtidig en gennemført realistisk historie om en dreng, der bliver mobbet.

Filmen er instrueret af Tomas Alfredson (f. 1965), der har en baggrund som klipper. 'Lad den rette komme ind' er hans fjerde spillefilm, og han har desuden instrueret en række tv-serier. Filmen er fotograferet af den hollandske fotograf Hoyte van Hoytema, der sammen med instruktøren har skabt et bemærkelsesværdigt æstetisk og stilbevist look, som på en gang er enkelt, næsten nøgent og samtidig ekstremt atmosfæremættet.

'Lad den rette komme ind' er baseret på bogen af sammen navn fra 2004. Den er skrevet af John Ajvide Lindqvist, der også har skrevet manuskript til filmen. Fortællingen leder tankerne hen på to andre bøger, der er filmatiseret – nemlig Stephen Kings 'Carrie' og Anne Rices 'En vampyrs bekendelser'. I begge bøger (og film) har vi kvindelige hovedpersoner, som står på tærsklen til puberteten og har overnaturlige evner. Claudia i 'En vampyrs bekendelser' er ligesom Eli blevet vampyr som stor pige og er for evigt fanget i pigekroppen, selvom hendes sind er en voksen kvindes.

Hvis I ønsker at arbejde med filmatiseringer fra bog til film, kan 'Lad den rette komme ind' være et godt udgangspunkt. Filmen følger til dels bogens handling, men det har også været nødvendigt at skære en del af handlingen og en række detaljer og personer ud af historien. En central forskel på bog og film er, at Håkan i bogen er pædofil, mens han i filmen snarere fremstår som en faderfigur for Eli. I bogen er Håkan 45 år, da han finder Eli, mens filmen lader det stå åbent, om Håkan har mødt Eli, da han var barn – ligesom Oskar. Bogen giver os også langt mere baggrundsviden om Eli – f.eks. at hun er født som dreng, men blev kastreret som lille, hvilket forklarer hendes androgyne udstråling og scenen, hvor Oskar et kort sekund ser hende nøgen. Få yderligere inspiration til at arbejde med filmatiseringer i EKKO nr. 17 (marts 2003).

'Lad den rette komme ind' har vundet en lang række priser på filmfestivaler verden over – bl.a. kritikerprisen på Natfilm Festivalen. Den har modtaget fem Guldbagge-priser, som er det svenske svar på Bodil. Der findes desuden en Hollywood-genindspilning, som havde premiere i 2010.

Om undervisningsmaterialet

Afsnittet 'Filmens handling' er et kronologisk referat af filmen. Slutningen bliver afsløret, så vent med at læse det, til I har set filmen! Referatet er tænkt som støtte til arbejdet med de øvrige temaer i undervisningsmaterialet. Afsnittet 'Baggrund: Vampyr-myten' ser på vampyr-mytens oprindelse og opsummerer vampyrgenrens historie. Afsnittet 'En socialrealistisk vampyrfilm' lægger op til genreanalyse af filmen, og afsnittet 'Symbolik og temaer i filmen' giver inspiration til indholdsanalyse af filmen. I afsnittet Oskar og Eli er personernes psykologi i centrum, mens afsnittet 'Morrisseys 'Let the right one slip in'' fokuserer på sammenlignende analyse af Morrisseys sang og filmen. Til slut findes et afsnit på engelsk, 'Interview in English with director Tomas Alfredson'.

God arbejdslyst,
Liselotte Michelsen