Narnia - Løven, heksen og garderobeskabet

Narnia - Løven, heksen og garderobeskabet

- et undervisningsmateriale

Filmens handling

Fire søskende - Lucy, Edmund, Susan og Peter Pevensie - bor i London med deres mor. Anden verdenskrig raser, og børnenes far er soldat. Efter et heftigt bombardement af London bliver de fire søskende sendt ud på landet, hvor de skal bo i sikkerhed for krigen hos en excentrisk ældre professor og hans skrappe husbestyrerinde. En dag, da de leger skjul, finder Lucy tilfældigt et værelse, hvor der står et stort garderobeskab. Hun går ind i skabet for at gemme sig - og træder ind i en sneklædt skov. Her møder hun faunen hr. Tumnus, som fortæller, at hun befinder sig i landet Narnia. Han inviterer Lucy på te – men teen er forgiftet, og Lucy falder i søvn. Han har planer om at overdrage hende til Jadis, Den Hvide Heks, som kalder sig selv Narnias Dronning og har beordret, at ethvert menneskebarn, som betræder Narnia, skal afleveres til hende. Men hr. Tumnus fortryder sit forehavende og hjælper i stedet Lucy med at finde vej tilbage til garderobeskabet og sin egen verden.

Lucy fortæller sine søskende om Narnia, men de tror ikke på hende. De undersøger skabet, men nu er det bare et almindeligt skab. Om natten ser Edmund Lucy liste ind i værelset med skabet, og han følger efter hende. Pludselig står også Edmund i Narnias sneklædte skov. Han møder Den Hvide Heks, som tager ham op til sig i kanen; hun giver ham varm kakao og slik og får ham til at love at hente alle sine søskende til Narnia. Lucy og Edmund finder hinanden og vender tilbage til menneskeverdenen – hvor Edmund til Lucys store harme benægter eksistensen af Narnia overfor de to ældre søskende.

Kort tid efter spiller de fire søskende bold ude i haven, og de kommer til at smadre et vindue. De styrter ind i huset for at gemme sig for de voksne – i det store garderobeskab. Nu står de pludselig alle fire i Narnia. De går hen for at besøge hr. Tumnus, men finder hans hjem ødelagt. En seddel fortæller, at hr. Tumnus er blevet hentet af det hemmelige politi og anklages for højforræderi. Nu møder børnene hr. og fru Bæver, som hjemme i deres bæverbo fortæller dem om en profeti, der siger, at fire menneskebørn – to piger og to drenge – skal komme og redde Narnia fra Den Hvide Heks. Hun vil have fingre i børnene og dræbe dem, inden profetien går i opfyldelse. Heksens modstander, Aslan, vil derimod hjælpe børnene.

Pludselig er Edmund væk. De tre andre følger hans spor og ser, at det fører op til Heksens ispalads. Her bliver Edmund taget til fange, møder hr. Tumnus og begynder at forstå, at Heksen er ond og grusom og forvandler alle sine modstandere til sten. Vejledt af bæverne begiver Lucy, Susan og Peter sig af sted for at finde Aslan – skarpt forfulgt af Heksens bidske politi-ulve. Undervejs møder børnene og bæverne julemanden; han forærer Lucy en flaske med tryllevæske, Susan en bue og pile og Peter et sværd. Samtidig er vinteren ved at slippe sit tag i Narnia. Børnene skal forcere en flod, mens de er omringet af snerrende ulve - men isen bryder op, og med sit sværd plantet i en isflage redder Peter sig selv og sine søstre. De ankommer til Aslans lejr og møder den majestætiske løve og hans hær. Peter redder sine søstre fra en ondskabsfuld politi-ulv, som han dræber – og bliver slået til ridder af Aslan.

Heksen er også ved at samle sin hær. Hun drager af sted for at gå i kamp mod Aslan og tager Edmund med sig. Om natten sender Aslan nogle af sine folk af sted til Heksens lejr – og efter en kort kamp vender de tilbage med Edmund. Heksen er rasende, men de fire søskende er lykkelige over at blive genforenet. Nu kommer Heksen og kræver at få Edmund udleveret – ifølge en gammel lov i Narnia tilhører en forræders blod Heksen. I stedet lover Aslan, at Heksen må få ham, hvis hun vil lade Edmund slippe. Om natten lister Lucy og Susan efter Aslan og overværer, hvordan Heksen og hendes flok af monstrøse væsner ydmyger og dræber Aslan på Stenbordet. Da Heksen og monstrene er væk, går Lucy og Susan op til den døde Aslan og sørger. I mellemtiden samler Peter og Edmund Aslans hær og gør klar til kamp. Slaget er netop ved at begynde, da solen står op, Stenbordet revner, og Aslan genopstår. Lucy og Susan rider på Aslans ryg til slagmarken. Heksen har stukket Edmund ned og er ved at dræbe Peter, da Aslan kommer springende og gør det af med hende. Lucy helbreder Edmund med en dråbe trylledrik, hvorefter hun genopliver alle Aslans døde soldater med drikken. Aslan ånder på alle stenfigurerne, som kommer til live. Nu kan de fire søskende endelig sætte sig på Narnias fire troner som konger og dronninger.

Herefter ser vi, hvordan de adskillige år senere rider gennem skoven og genfinder stedet, hvor de ankom til Narnia. De finder udgangen til garderobeskabet – og tumler ud i den almindelige verden, atter som børn. Her møder de professoren med bolden i hånden, men ikke det fjerneste sur. Han kender også til Narnia.

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle