Romys Salon

Romys Salon

– et undervisningsmateriale

Filmfaglige vinkler

Når man laver en film, er alting planlagt i detaljer – intet er tilfældigt. Når instruktøren og fotografen beslutter, hvor og hvordan kameraet skal stå og vinkles, har det betydning for, hvordan man opfatter personerne i billedet. I 2.-4. klasse vil en snak om filmiske virkemidler hjælpe til fortolkning og analyse. 

Billedkomposition og hovedkarakter

Prøv at huske filmens første scene. Instruktøren og fotografen har aftalt, hvordan scenen skal filmes, hvor tæt kameraet er på skuespillerne, og hvordan Romy, hendes mor og Stine skal placeres i billedet. Det kalder man billedbeskæring og billedkomposition.

Romys salon
Foto: framegrab

I filmens anslag og allerførste indstilling sidder Romy i frisørstolen, imens de voksne taler hen over hovedet på hende. Romys mor Margot og mormoren Stine taler om Romy og lytter ikke til hende, når hun protesterer. Hun er filmet i et nærbillede, og hun bliver tydeligvis etableret som filmens hovedkarakter

Romys salon
Foto: framegrab

Kort efter klippes til kameraindstillingen ovenfor. Romy filmes bagfra. Denne gang halvnært. I begge indstillinger er Margot og Stine enten utydelige eller i udkanten af billedet. Billedkompositionen fortæller altså tilskueren, hvem der er vigtige, og hvad vi skal lægge mærke til. 

Kameravinkler og magtforhold 

Romys salon
Foto: framegrab

Ovenstående scene er fra filmens begyndelse. Stine har fået nyt kasseapparat, og hun vil ikke have Romy til at pille ved det. Kameravinklen er ikke tilfældig, for instruktøren vil have Stine til at fremstå streng og magtfuld. Det gør fotografen ved at filme nedefra i frøperspektiv

Romys salon
Foto: framegrab

Senere i filmen overtager Romy mere og mere ansvar, og Stine filmes ofte oppefra i fugleperspektiv, når hun enten sidder eller ligger. Dette giver den modsatte effekt. Jo mere syg Stine bliver, jo mere kommer hun til at virke lille og skrøbelig.

Kontakt

Martin Brandt-Pedersen, Lisbeth Juhl Sibbesen

Det Danske Filminstitut, Gothersgade 55, 1123 København K. Copyright ©2017.

Kontakt os for spørgsmål vedr. undervisningsmaterialer

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle