Stjernekigger

Stjernekigger

- et undervisningsmateriale

Til læreren

”Stjernekigger” (2002) er en dokumentarfilm, der følger bandet Swan Lee i deres kamp for at få udgivet en plade. Filmen er optaget og produceret af Christina Rosendahl, der gennem fire år har fulgt bandet på tætteste hold.

”Stjernekigger” fortæller historien om, hvordan Pernille, Jonas og Emil får succes som musikere og derved finder deres plads i tilværelsen. Det opbyggelige i denne fortælling er, at vi alle, uanset vore forskellige ambitioner, kan se, at drømmene kan gå i opfyldelse. Stjernekigger bekræfter os således i håbet om, at der er en sammenhæng i tilværelsen, og at vi får den slutning, der er bestemt for os. Filmen fortæller dog også om de farer, der lurer undervejs, om de valg det er nødvendigt at træffe, og om de egenskaber man må være i besiddelse af for at komme succesfuldt i mål.

”Stjernekigger” adskiller sig fra de fleste andre musik-dokumentarfilm ved at følge et band, der endnu ikke har fået succes. Filmen giver således et unikt indblik i den svære vej mod berømmelsens tinde. Vi er vidne til bandets interne konflikter, den begyndende tvivl på om det hele kan lade sig gøre og de mange afslag fra pladebranchen. Foruden at være en historie om, hvad der gemmer sig bag en velkendt succes, er filmen en kras kritik af en pladebranche, der udelukkende er styret af kommercielle interesser og ikke tør tage en chance med et band, der ikke passer ind i branchens billede af, hvad publikum vil have.

”Stjernekigger” er instrueret, fotograferet og produceret af Christina Rosendahl (født 1971), der er søster til bandets forsanger, Pernille Rosendahl. Christina Rosendahl har på samme måde som Swan Lee gået sine egne veje mod succes. Efter i to år at have læst filmvidenskab på Københavns Universitet, var hun fra 1995-96 elev på Den Europæiske Filmhøjskole i Ebeltoft, og i år 2000 blev hun en del af den alternative filmuddannelse Super 16. I 2001 instruerede hun kortfilmen ”En Streg”, der samme år vandt andenpræmie i Close Up-konkurrencen. Hendes gennembrud kom med ”Stjernekigger”, der var en af de få dokumentarfilm, der i 2002 opnåede at blive vist i de danske biografer. Filmen var desuden den primære årsag til, at Christina Rosendahl i september 2003 modtog Sten Baadsgaard Prisen.

Dette materiale er rettet mod elever fra 8.-10. klasse. Det rummer opgaver, der kan arbejdes med individuelt, i grupper eller være grundlag for en diskussion i klassen. Materialet er delt op i fire temaer:

Første tema – ”Jeg kan ikke andet ...” – handler om den tro på egne evner, der driver medlemmerne i bandet Swan Lee. For eleverne i 8.-10. klasse, der snart kommer til at stå i en situation, hvor de skal til at vælge deres fremtidige løbebane, vil det hér være relevant at diskutere, hvad der skal til for, at man vælger rigtigt. Spørgsmålene drejer sig desuden om, hvorvidt succes ligger i andres anerkendelse, eller om det er nok at stå ved det, man selv tror på.

Andet tema – ”En eventyrlig historie” – trækker en parallel mellem opbygningen af ”Stjernekigger” og opbygningen af traditionelt eventyr. Spørgsmålene forsøger i dette tema at indkredse, hvad det er, der kvalificerer medlemmerne af Swan Lee til at få succes, og hvilken rolle fortællingens grundlæggende opbygning med en begyndelse, midte og slutning spiller for vores oplevelse af filmen.

Tredje tema – ”Stjernekigger(e)” – beskæftiger sig med vores fascination af berømtheder og den drøm om selv at blive stjerne, der er drivkraften i ”Stjernekigger” såvel som i reality shows som ”Idols”, ”Popstars” og ”Stjerne for en aften”.

Fjerde tema – ”Hvordan hænger virkeligheden sammen?” – beskæftiger sig med dokumentarfilmen som genre og forsøger at afdække dens virkemidler. Spørgsmålene har endvidere til hensigt at vise, hvorledes ”Stjernekigger” har træk til fælles med fiktionsfortællinger, og at det er vigtigt at holde sig for øje, at dokumentarfilm ikke nødvendigvis fortæller en objektiv sandhed.

God fornøjelse!
Lars Knudsen.

Kontakt

Martin Brandt-Pedersen, Lisbeth Juhl Sibbesen

Det Danske Filminstitut, Gothersgade 55, 1123 København K. Copyright ©2017.

Kontakt os for spørgsmål vedr. undervisningsmaterialer

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle