Stjernekigger

Stjernekigger

- et undervisningsmateriale

Stjernekigger(e)

Filmens titel refererer, som nævnt, både til børn, der har ligget omvendt og dermed har haft en besværlig fødsel, og til at filmens personer kigger efter stjernerne. De er dog ikke de eneste, der kigger efter stjernerne. Vi, der ser filmen, er også stjernekiggere. Vi ved, at Swan Lee er stjerner, og er derfor interesserede i at se på dem og høre om dem.

”Stjernekigger” har træk til fælles med populære tv-shows som ”Popstars”, ”Stjerne for en aften” og ”Idols”. I begge tilfælde følger vi kampen om at få en pladekontrakt og blive en stjerne.

  • Prøv at beskrive forskelle og ligheder mellem ”Stjernekigger” og de reality shows, hvor man konkurrerer om at få en pladekontrakt og blive en stjerne.
  • Hvorfor tror du, at vi er så interesserede i at se på folk, der er stjerner?
  • Prøv at beskrive, hvad der ligger i drømmen om selv at blive en stjerne. Ud over at man ofte tjener mange penge, hvad er så det vigtigste ved at være en stjerne?
  • Har du stjerner, du selv ser op til? Hvad er det ved dem, der får dig til at beundre dem?

Både i ”Stjernekigger” og i tv’s reality shows er det en fast ingrediens, at vi ser en masse afslag og nederlag. For hver stjerne er der hundredvis af knuste drømme. I ”Stjernekigger” kan man sige, at nederlagene i en hvis grad tjener som en advarsel om, at vejen mod stjernerne er hård. I reality shows har nederlagene dog også karakter af underholdning. Nederlagene er med, fordi vi gerne vil se dem.

  • Hvorfor fylder afslagene og nederlagene så meget i programmer som ”Popstars” og ”Idols”? Hvad får vi ud af at se nogen, der lider nederlag? Hænger lysten til at se andres fiasko sammen med vores egen frygt for at blive afvist og lide nederlag?

Både ”Stjernekigger” og de forskellige reality shows går tæt på deres personer i svære og følelsesladede situationer – situationer man normalt ville mene var private, og som ikke skulle stilles til offentligt skue.

  • Er ”Stjernekigger” loyal overfor medlemmerne af Swan Lee? Er de forskellige reality shows loyale overfor deres deltagere? Begrund dit svar med eksempler fra filmen og fra shows, som du har set.

Stjerner er ofte enere. Undertitlen til ”Stjernekigger” fortæller dog, at det er en film om bandet Swan Lee. Samtidig fokuserer filmen mere på Pernille end på de to andre medlemmer i bandet.

  • Er det Pernille eller bandet, der er hovedperson i filmen? Begrund dit svar.
  • Hvad betyder det for vores oplevelse af filmen, at den primært følger en enkelt person?
  • Prøv at beskrive de egenskaber ved Pernille, der gør hende til en stjerne. Hvad er det for nogle egenskaber ved hende, der gør, at vi gerne vil se hende?

Et af problemerne for bandet er, at pladeselskaberne kun vil skrive kontrakt med Pernille. De mener, at det er hende, der er stjernen, og at det derfor er hende, der vil kunne sælge plader. Bandet holder imidlertid sammen og lægger vægt på fællesskabet. Samtidig fokuserer filmen dog også på Pernille frem for de andre.

  • Er det et dilemma, at filmen på den ene side tager afstand fra pladeselskabernes fokusering på den enkelte, mens den på den anden side selv er bygget op omkring en hovedperson? Begrund dit svar.

Kontakt

Martin Brandt-Pedersen, Lisbeth Juhl Sibbesen

Det Danske Filminstitut, Gothersgade 55, 1123 København K. Copyright ©2017.

Kontakt os for spørgsmål vedr. undervisningsmaterialer

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle