Filmleksikon

Hjem

Scene

En scene består af en række indstillinger. En scene indeholder en afgrænset handling. Scenen er også afgrænset ved, at den foregår på samme sted og uden spring i tid.

En scene er en del af filmens hovedhandling. Hver scene er en lille fortælling, der fører hovedhandlingen videre fremad. Hvis vi springer til en anden del af hovedhandlingen, er det en ny scene.

En scene foregår uden spring i tid. Hvis der er spring i tiden, begynder en ny scene, dvs. der er sceneskift. Hvis vi ser en person i et hus om morgenen og derefter om aftenen, er der tale om en ny scene.

En scene foregår på det samme sted. Hvis der er skift i location, begynder en ny scene. Det vil sige, at hvis en person er inde i et hus og derefter går ud på vejen, er der tale om en ny scene. Et sted kan godt bevæge sig, uden at scenen skifter. Det kan fx være ved en biljagt gennem en by. Her er det afgørende, at den person, scenen handler om, er i bilen. Når personen stiger ud af bilen, skifter scenen.

I en spillefilm er der typisk cirka 50-100 scener. I en kortfilm er der meget færre.

Eksempel 1 viser en scene fra kortfilmen 'En forelskelse'. Scenen består af 12 indstillinger. Både tid, sted og handling er afgrænset.

Eksempel 1: En scene (fra 'En forelskelse')

Eksempel 2 viser et sceneskift i kortfilmen 'En forelskelse'. Første scene foregår på en skole ved frokosttid. Det er hverdag, og personerne overvejer, om de skal tage i sommerhus. Anden scene foregår nogle dage efter ved familiens sommerhus. Her er ændring i både tid, sted og handling.

Eksempel 2: Et sceneskift (fra 'En forelskelse')

Læs mere om filmens grundelementer og se eksempler her:

Filmens grundelementer
Frame
Indstilling
Sekvens