Filmleksikon

Hjem

Filmens dramaturgi

Dramaturgi er læren om at fortælle historier, dvs. hvordan en god historie skrues sammen. Blandt de vigtigste elementer i dramaturgi er filmens forløb, filmens fremdrift, karakterer og konflikter.

Ordet dramaturgi kommer fra græsk og betyder "handlingslære". Den græske filosof Aristoteles (384-322 f.Kr.) har stor indflydelse på, hvordan vi ser på dramaturgi i dag. Hans tanker om "den gode historie" er grundlag for vores moderne dramaturgi. Nu til dags er manuskriptforfattere og dramaturger i Hollywood trendsettere, når det gælder at fortælle gode historier på film.

Hvis man sammenligner gode fortællinger, vil man opdage, at der er nogle lighedstræk. I en god historie er der interessante karakterer (personer), som vi føler med og identificerer os med. Der er spændende konflikter, som gør os nysgerrige og engagerede. Der er fremdrift i filmen – fx set ups, som skaber forventning og en oplevelse af sammenhæng, når pay off kommer. Der kan være en langsom, intens opbygning af spænding (suspense) og pludselige overraskelser (surprise). Fortællingens forløb er meget vigtig – altså rækkefølgen af begivenheder og timingen i forhold til, hvornår handlingens højdepunkter ligger.

Læs mere om filmens dramaturgi og se eksempler her:

Karakterer/personer
Konflikt
Plot og præmis
In medias res
Set up og pay off
Suspense og surprise
Rammefortælling
Analysemodeller