Drengelejren

2013, 38 min, DK/Dokumentarfilm

Filmens skildrer en gruppe drenge fra 11-14 år, som mødes og finder hinanden på en sommerlejr arrangeret af Red Barnet. Drengene kommer fra hjem uden meget overskud, og deres hverdag er præget af marginalisering og mobning. På trods af de svære omstændigheder viser drengene sig i stand til at nærme sig hinanden og give hinanden omsorg. Deres indbyrdes kontakt er båret af humor og en afvæbnende bramfrihed, når først isen og de negative mønstre bliver brudt. På de 5 dage lejren varer, finder drengene ressourcer i sig selv som hverken de selv eller andre drømte om, at de havde.

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Mellemtrin
 • Udskoling

Fag: 

 • Dansk
 • Samfundsfag

Undervisningsvejledning

Dokumentarfilmen ”Drengelejren” er velegnet til tematiske forløb på mellemtrinnet og i udskolingen om ensomhed, mobning og fattigdom. Vi følger fire drenge med hver deres problemer, som ligger til grund for, at de er kommet med på en af Red Barnets sommerlejre for udsatte drenge. Drengene har hver deres svære historie og nederlag. Vi oplever i filmen, hvordan deres tillagte facader nænsomt pilles ned, og de hjælpes videre af lejrens omsorgsfulde pædagoger.

Filmen giver et hjerteskærende indblik i et Danmark, hvor alt for mange børn bliver udsat for mobning og lever i familier med begrænsede ressourcer både økonomisk og følelsesmæssigt. Filmen egner sig også til brug i samfundsfag i forhold til forløb om marginaliserede grupper, levevilkår og social ulighed i Danmark. Med udgangspunkt i filmen vil det desuden være oplagt at arbejde med FN’s Børnekonvention og børns rettigheder.

Filmen kan også med fordel inddrages i forbindelse med AKT-arbejde i klasser med sociale og gruppedynamiske udfordringer, da filmen råt for usødet viser mobningens barske natur og urimeligheder. Billederne taler for sig selv, mens børnene i filmen forsøger at sætte ord på deres følelser.

”Drengelejren” er et godt eksempel på den observerende dokumentarfilm, hvor vi som tilskuere er ’fluen på væggen’ og bl.a. kan få indblik i fremmede miljøer. Ved hjælp af forskellige journalistiske redskaber og filmiske virkemidler forsøger instruktøren at lade billederne tale og vise virkeligheden så virkelighedsnært som muligt. Læs mere om dokumentarfilm i undervisningsmaterialet ”Fokus på dokumentar”.

Stills

Sonntag Pictures ApS 2013

Af samme instruktør

 • Se Filmen Undervisningsmateriale tilgængeligt Mig og Naser - Hvor svært kan det være

  Mig og Naser - Hvor svært kan det være

  "Jeg er dansk statsborger, jeg bor i Danmark, jeg betaler skat og er muslim. Jeg anerkender demokratiet. Hvor svært kan det være?", spørger den velintegrerede Amina Ahmed, da hun melder sig ind...

  Instruktør: Cathrine Marchen Asmussen

  2008, 47 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

 • Se Filmen Undervisningsmateriale tilgængeligt Jagten på den eneste ene

  Jagten på den eneste ene

  Bedstevennerne, Anders og Peter, kan ved første blik godt forekomme en smule malplacerede. De bor stadig hjemme hos deres forældre og leder med lys og billygte efter den store kærlighed. Og her...

  Instruktør: Cathrine Marchen Asmussen

  2009, 40 min, DK/Dokumentarfilm

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle