Krigskampagnen

2013, 59 min, DK/Dokumentarfilm, Danske tekster

"Krigskampagnen" er en dokumentarisk politisk thriller, der samler trådene i det komplekse, internationale spil, der ledte op til Irakkrigen. En række centrale vidner og whistleblowers bringer os med helt ind i de kontorer, hvor kampagner udtænkes, efterretningsvurderinger tilpasses, og taler forfattes. De var selv en del af spillet, men besluttede at offentliggøre den manipulation af verdenssamfundet, som de mente fandt sted. Ved hjælp af interviews, arkivmateriale, og analyser af krigsretorikken og ved kronologisk at sammenholde de oplysninger, som regeringerne sidder inde med overfor de udtalelser, de kommer med, afdækker filmen, set fra lilleputstaten Danmarks vinkel, Danmarks, USA's og Englands regeringers politiske spil, marketingskampagner og spin.

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Udskoling

Fag: 

 • Filmkundskab
 • Samfundsfag

Undervisningsvejledning

Dokumentarfilmen ”Krigskampagnen” har som sin grundlæggende præmis, at Irakkrigen blev iværksat for at eksportere amerikanske værdier og demokrati til Mellemøsten. Irakkrigen bliver et moderne eksempel på kulturimperialisme. For at vinde vestens tilslutning til krigen fabrikerer neokonservative kræfter i USA påstanden om, at Saddam Hussein producerer atomvåben og derved truer verdensfreden. Filmen rejser således spørgsmål om statslig manipulation, etik og moral bag krigsførelse, og den kan være afsæt for diskussioner i samfundsfag i de ældste klasser.

I filmens åbning ser vi Anders Fogh Rasmussen blive overhældt med rød maling, mens en aktivist råber, at han har blod på hænderne. Implicit bliver dét filmens påstand.

Filmen tilhører den klassiske dokumentarform med en tydelig præmis, en alvidende fortæller og en klart styrende voice over. I mediefag er det nærliggende at analysere, hvordan filmen opbygger og strukturerer sin argumentation. Instruktørens eksplicitte formål er at bevise, at George Bush, Tony Blair, Per Stig Møller og Anders Fogh Rasmusen bevidst vildledte befolkningen. Danmark anklages for at være aktør i et internationalt magtspil ledet af USA og England. Som en politimand på efterforskning finder instruktør Boris Bertram frem til de vidner og det arkivmateriale, som kan miskreditere politikerne.

Det er nærliggende at perspektivere til Christoffer Guldbrandsens ”Den hemmelige krig”, der også omhandler Danmarks deltagelse i Irakkrigen. Hvis I vil arbejde yderligere med dokumentarfilm som genre, kan I finde vejledning og opgaver i undervisningsmaterialet ”Fokus på dokumentar”

Stills

Det Danske Filminstitut 2013

Af samme instruktør

 • Se Filmen
  Krigsfotografen

  Krigsfotografen

  Jan Grarup lever et liv i undtagelsestilstand: ude i verden er han som krigsfotograf i evig krydsild, hjemme i København er han far til fire – og står pludselig alene med forældreansvaret, da...

  Instruktør: Boris Bertram

  2019, 78 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle