Træneren

2009, 33 min, DK/Kort fiktion

Reklamefilmsinstruktøren Lars Mikkelsen fortæller her den gribende historie om Niels, som er 14 år og bor i en lille provinsflække. Hans liv drejer sig om én ting; Håndbold. Holdets træner tager sig meget af Niels, da han ser ham som et kæmpe talent. Efter at have kvalificeret sig til finalen om Danmarks Mesterskabet holder træneren en fest for drengene. Niels og kæresten Pernille får lov til at låne trænerens soveværelse, men Niels falder i søvn og tingene tager en overraskende drejning, som presser Niels både på og udenfor håndboldbanen.

Undervisningsmaterialer

 • Træneren

  Træneren

  "Træneren" er en dansk kortfilm fra 2009. Filmen varer 33 minutter og tematiserer et meget tabubelagt emne, nemlig seksuelle overgreb på børn og unge begået af autoritetspersoner.

  • 7. klasse
  • 8. klasse
  • 9. klasse

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Udskoling

Fag: 

 • Dansk
 • Filmkundskab

Undervisningsvejledning

Filmen er velegnet som afsæt til diskussion i dansk, samfundsfag eller sundheds- og seksualundervisning om det tabubelagte emne: seksuelle overgreb. Filmen er produceret for at skabe opmærksomhed omkring emnet, og den giver elever indblik i den psykologi, som er knyttet til den slags overgreb. "Træneren" er en fiktionsfilm, der skildrer den skyld og skam, som er forbundet med seksuelle overgreb og krænkelser af børn og unge. Filmen har fokus på den fortielse, fornedrelse og det hemmelighedskræmmeri, som følger overgrebene. Hovedkarakteren Niels bliver udsat for et overgreb. Overgrebsmanden er håndboldtræneren, en person som Niels ellers har stor tillid til. Træneren er forførende og manipulerende, men han er også vellidt af de andre unge, Niels' familie og det omgivne samfund. Han køber Niels' tavshed med nye sko og favorisering. Omkostningerne ved en afsløring er betydelige. Niels risikerer at miste sin status på håndboldholdet, sine venner og kæreste. Niels ændrer personlighed og bliver indesluttet, angst og mut. Filmens åbne slutning giver god anledning til meddigtning og åbner for forskellige handlemuligheder. Dette dilemma er oplagt til diskussion i klassen. Hvad skal Niels gøre? Hvad er klassens råd til Niels?

Stills

Zentropa Entertainments 2009

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle