Home Sweet Home
Salimah er opvokset i Malaysia. Nu er hun 10 år og skal flytte til det ukendte land Danmark, hvor hendes storesøster og far bor. Salimah skal lære et nyt sprog, en ny kultur og sin nye identitet...
Instruktion: Katrine Philp
Land og år: Danmark, 2015
Længde: 28 min.
Foto: Good Company Pictures
10-årige Salimah rejser fra Malaysia for at blive familiesammenført med sin far og storesøster i Esbjerg. Her begynder hun i dansk skole og skal finde sig tilrette i et nyt land med en anderledes kultur og et nyt sprog. Hun skal også bo sammen med en far, som hun aldrig har kendt. Samtidig er Salimah på vej ind i teenageårene med alt, hvad det indebærer i forhold til venskaber, identitet og ungdomskultur.
Filmen er en blanding af observerende og klassisk dokumentar. Vi er ”fluen på væggen” i Salimahs møde med sit nye liv i Danmark: snak under dynen med søsteren, de første akavede samtaler med faren og venindefnidder på lejrskolen. Samtidig træder filmen ud af den observerende rolle, når Salimah i filmens begyndelse taler direkte til kameraet og fortæller sin historie i tilbageblik med voice over. Vi får her sat konkrete ord på Salimahs tanker og følelser, og kommer tættere på hende og hendes liv. Men der er sikkert flere ting, der undrer eleverne i forhold til Salimahs historie. For eksempel hvorfor forlod faren Salimah i første omgang? Hvorfor gik hun ikke i skole i Malaysia?
Foto: Good Company Pictures
Målgruppe: 6.-9. klasse
OBS! Elevarket med opgaverne ligger som pdf til venstre under menuen. Find det her.
1) Undrespørgsmål til filmen - Dansk, 15 min
2) Refleksion over filmen - Dansk, 15 min
3) Personkarakteristik - Dansk, 30 min
4) Dagbog - Dansk, 45 min
5) Ny i Danmark - Dansk, 15 min
1) Hvad sker der i Malaysia? - Dansk, geografi, 45 min
2) Familiesammenført - hvad er det? - Dansk, samfundsfag, 45 min
3) Hvad er et hjem? - Dansk, 45 min
1) Familiesammenføring - hvem må komme til Danmark? - Samfundsfag, dansk, 45 min
2) Familiesammenføring - en voxpop - Samfundsfag, dansk, 90 min
1) Klippetempo og stemning - Dansk, 20 min
2) Musik, filmlyd og stemning - Dansk, 20 min
Klippetempoet i en film er med til at skabe en bestemt dynamik eller stemning. Et lavt klippetempo underbygger ofte en rolig og eftertænksom stemning, mens et højt klippetempo kan give en oplevelse af uro, fart, action og drama.
I det klip eleverne skal arbejde med i ”Home Sweet Home”, stiger klippetempoet. Det lave klippetempo i begyndelsen af sekvensen underbygger en stemning af kedsomhed. Det underbygger også, at de to veninder føler sig lidt udenfor. Det efterfølgende høje klippetempo er med til at skabe en følelse af fællesskab, sjov og ballade. I løbet af lejrskole-opholdet er Salimah blevet en del af gruppen med alle de oplevelser og glæder, der følger med. Denne stemning bliver også underbygget af lyden, der ændrer sig i sekvensen. Fra især at være reallyde med skramlende stole, skeer mod tallerkner og lav mumlen fra de andre unge til at være høje grin og en stemningsfuld underlægningsmusik.
Hvis I vil arbejde videre med filmiske virkemidler i forhold til ”Home Sweet Home”, kan eleverne arbejde med lys i forhold til at skabe stemning. Her vil det igen være oplagt at kigge på det klip, eleverne allerede har arbejdet med.
I ”Home Sweet Home” fortæller Salimah sin historie med en voice over til filmen samtidig med, at vi følger hendes nye hverdag og alle udfordringerne. Eleverne kan her arbejde med, hvilken effekt en voice over har. De kan også arbejde med brugen af voice over i ”Home Sweet Home” og mangel på samme i fx dokumentarfilmen ”Et hjem i verden”, der benytter sig af den mere observerende form. Hvilken effekt har filmen på os, når der ikke bliver fortalt med voice over?
Martin Brandt-Pedersen, Lisbeth Juhl Sibbesen
Det Danske Filminstitut, Gothersgade 55, 1123 København K. Copyright ©2017.
Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle