Home Sweet Home
Salimah er opvokset i Malaysia. Nu er hun 10 år og skal flytte til det ukendte land Danmark, hvor hendes storesøster og far bor. Salimah skal lære et nyt sprog, en ny kultur og sin nye identitet...
Instruktion: Andreas Koefoed
Land og år: Danmark, 2015
Længde: 59 min.
Foto: Sonntag Pictures ApS
Filmen skildrer fem asylbørns dagligdag på Røde Kors asylskolen i Lynge og deres liv efter ankomsten til Danmark. Børnene har forskellige nationaliteter og baggrunde, men fælles for dem alle er, at de er flygtet med deres familier til Danmark i håbet om at starte et nyt liv. På asylskolen er der på ét år 80% udskiftning i en klasse. Nogle får ophold i Danmark og flytter ud i samfundet. Andre får afslag og bliver sendt tilbage til deres hjemland. Og nogle går under jorden og fortsætter deres flugt. Over et år følger vi børnene i det konstant omskiftelige miljø, hvor det kan være svært at knytte tætte relationer, og hvor tonen blandt børnene kan være hård. Hver især kæmper de med personlige tragedier og traumatiske historier. Vi følger deres forsøg på at lære et nyt sprog, knytte venskaber og gøre sig klar til at skabe et hjem i Danmark.
Instruktøren til filmen ”Et hjem i verden” har udtalt, at han med filmen ”…ville give et indblik i et flygtningebarns liv på barnets præmisser – ikke politikere eller nyhedsmediers.”
”Det er jo helt normale børn, der står i en usædvanlig situation. Men det er ikke den fortælling, man får i medierne, hvor de enten fremstilles som ofre, som det er synd for, eller nogen, der snyder og nasser på systemet. Det er sjældent, at vi bare får historien om et menneske.”
Læs hele interviewet med instruktør Andreas Kofoed her: ”Finde sig et hjem i verden” fra Det Danske Filminstituts hjemmeside, 3. november 2015.
Foto: Sonntag pictures ApS
Målgruppe: 6.-9. klasse
OBS! Elevarket med opgaverne ligger som pdf til venstre under menuen. Find det her.
1) Undrespørgsmål til filmen - Dansk, 15 min
2) Refleksion over filmen - Dansk, 15 min
3) Personkarakteristik - Dansk, 30 min
4) Hvad der videre skete... - Dansk, 45 min
1) Hvorfor flygter de? - Dansk, 45 min
2) Et hjem i verden - Dansk,15 min
1) De rigtige oplysninger - Samfundsfag, dansk, 45 min
2) Asyl i Danmark - let eller svært? En voxpop - Dansk, 45 min
1) Ali, fuglen og onde drømme - Dansk, 20 min
2) Den observerende dokumentarfilm - Dansk, 30 min
I opgaven ”Ali, fuglen og onde drømme” skal eleverne arbejde med, hvordan sammenklipning af forskellige sekvenser med Ali skaber en større forståelse af ham og hans situation. Den trætte fugl bliver et billede på Ali selv og den fastlåste situation, som han sidder i som flygtningebarn på et asylcenter, hvor han og familien venter på en afgørelse i deres asylsag. Dette bliver understreget ved at sætte sekvensen sammen med samtalen med skolepsykologen, hvor vi hører om Alis flugtrute, dårlige søvn og onde drømme.
I opgaven ”Den observerende dokumentar” er det vigtigt at lade eleverne forstå, at der ikke nødvendigvis er nogen facitliste i forhold til opgaverne. Dokumentarfilm bliver opfattet forskelligt alt afhængig af alder, baggrund, køn, kultur m.m. I forhold til instruktørens valg af teknikken ”fluen på væggen”, så giver denne teknik mulighed for, at tilskuerne kan danne deres egne indtryk af personerne. Tilskueren bliver ikke påduttet en bestemt opfattelse, men må danne sin egen mening ud fra det, som han/hun ser og hører.
I forhold til instruktørens valg af lange indstillinger i sekvenser med drengen Magomed, så understøtter denne stil/klippeteknik vores opfattelse af Magomed som en stille, eftertænksom og blid dreng, der iagttager sin omverden. Ved hjælp af klippeteknikken får instruktøren alligevel skabt en særlig stemning og påvirket vores opfattelse af en af filmens personer.
Under Links og litteratur finder I undervisningsmaterialer om dokumentarfilm.
Martin Brandt-Pedersen, Lisbeth Juhl Sibbesen
Det Danske Filminstitut, Gothersgade 55, 1123 København K. Copyright ©2017.
Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle