Filmens grundelementer

En film har fire grundelementer: frame, indstilling, scene og sekvens. Det er filmens byggesten.

Frame

Den mindste enhed i en film er det enkelte billede i en filmstrimmel eller i den digitale optagelse. Det kaldes en frame. Når vi ser film, ser vi normalt 24 eller 25 frames i sekundet. (Læs mere og se eksempler i opslaget Frame)

Indstilling

En indstilling er det stykke film, vi ser mellem to klip. Når der bliver klippet, har vi en ny indstilling. Nogle gange kaldes ’en indstilling’ også for ’et klip’. I en typisk spillefilm er der 1200-1500 indstillinger. (Læs mere og se eksempler i opslaget Indstilling)

Scene

En scene består af en række indstillinger. En scene indeholder en afgrænset handling. Scenen er også afgrænset ved, at den foregår på det samme sted og uden spring i tid. Det vil sige, at hvis personerne er i et hus og går ud på vejen, er der tale om en ny scene, når de går udenfor. Hvis vi ser personerne i huset om morgenen og derefter om aftenen, er der også tale om en ny scene. I en typisk spillefilm er der 50-100 scener.
(Læs mere og se eksempler i opslaget Scene)

Sekvens

En sekvens består som regel af en række scener. Sekvensen er den største enhed i filmen. Den kan sammenlignes med et kapitel i en bog. En sekvens er et længere, afrundet forløb i filmens handling. En sekvens har som regel et overordnet tema eller en rød tråd. Man kan sætte en overskrift på en sekvens. I en typisk spillefilm er der 10-20 sekvenser. (Læs mere og se eksempler i opslaget Sekvens)

Læs mere om filmens grundelementer og se eksempler her:

Frame
Indstilling
Scene
Sekvens