Filmleksikon

Hjem

Rekvisitter

Rekvisitter er mindre genstande, der bruges i film. En rekvisit kan fx have betydning for handlingen, den kan være med til at skabe et troværdigt miljø eller have symbolsk betydning.

Rekvisitter er alle mulige slags mindre genstande i film – fra revolvere til tøjbamser, køkkenredskaber og telefoner. Det er mindre ting i scenografien (se opslaget Location) eller personlige genstande, som ikke er del af kostumet. Nogle rekvisitter kan være forbundet med en særlig filmgenre. Fx er seksløbere forbundet med westerngenren, og lyssværd er forbundet med science fiction. Rekvisitøren er den person, som arbejder med at finde de helt rigtige rekvisitter til en film.

En rekvisit kan have afgørende betydning for handlingen. Det ser vi i kortfilmen 'Skadet' (eksempel 1). Her finder nogle børn en pistol i en bil. I filmens klimaks snubler en dreng og kommer til at skyde en pige. Drengens storesøster tager pistolen og påtager sig skylden. Pistolen er en rekvisit, der skaber konflikt og har betydning for dramaets udvikling.

Eksempel 1: Rekvisit med betydning for handlingen (fra 'Skadet')

En rekvisit kan have indirekte betydning for handlingen. Den kan fungere som et set up, der er med til at vække tilskuerens nysgerrighed og skabe sammenhæng i handlingen. Det ser vi i 'En tier' (eksempel 2), hvor forskellige rekvisitter er vigtige for historiens sammenhæng og fremdrift. En flaske rom, en fodboldstøvle og et stykke sandpapir spiller på hver deres måde en rolle i handlingen (se analyse i opslaget Set up og pay off).

Framegrab fra 'En tier'
  Eksempel 2
Rekvisit som set up
 

Rekvisitter har stor betydning for vores indtryk af filmens miljø og tidsperiode. En historisk film bruger gammeldags rekvisitter, en science fiction film bruger rekvisitter i fremtidsdesign. Rekvisitter giver os indtryk af, om et hjem er fx rigt eller fattigt, og hvilken kultur filmen foregår i. Rekvisitterne er med til at skabe troværdighed og den rigtige stemning.

I 'Boy meets girl' (eksempel 3) er der en scene, som parodierer danske Morten Korch-film, der foregår i første halvdel af 1900-tallet. Her ser vi typiske rekvisitter fra den periode fx kaffekanden Madam Blå, mælkeflasker og en petroleumslampe.

Eksempel 3: Rekvisit, der karakteriserer miljø og tidsperiode

En rekvisit kan fortælle noget om en person. Det ser vi fx i 'En lille død' (eksempel 4), hvor drengen Christian er på besøg hos en ven og læser i et pornoblad. Han er meget optaget af det og bliver så hed om ørene, at han må smide trøjen. Rekvisitten er med til at fortælle os om Christians nysgerrighed over for seksualitet.

Eksempel 4: Rekvisit, der karakteriserer en person (fra 'En lille død')

En rekvisit kan have symbolsk betydning. Det kan være en almindelig kendt symbolik, fx at en guldring symboliserer ægteskab. Det kan også være en symbolik, der skabes i løbet af filmen, fx hvis to børn finder en smuk sten, som bliver symbol på deres venskab. Et fodboldkort får en særlig betydning i kortfilmen 'Bawke' (eksempel 5). Fodboldkortet bliver symbol på flygtninges længsel efter friheden i den vestlige verden og på en fars kærlighed til sin søn.

Eksempel 5: Rekvisit med en symbolsk betydning (fra 'Bawke')

Læs mere om filmsprog og se eksempler her:

Filmens grundelementer
Filmiske virkemidler
Filmens dramaturgi
Location