Filmleksikon

Hjem

Tre-akter-modellen

Tre-akter-modellen er en analysemodel. Den kaldes også plot point-modellen. Den giver overblik over filmens forløb og historiens udvikling.

Modellen deler filmen ind i tre akter:

Første akt: Introduktion

I første akt bliver vi præsenteret for filmens vigtigste karakterer, konflikter, temaer og miljø (se også opslaget Location). Vi får et indtryk af personernes forhold til hinanden. I slutningen af første akt indtræffer første vendepunkt. Det kaldes også for første plot point. Det er en begivenhed, der ændrer historiens retning. Hovedpersonen får et nyt mål og/eller står i en ny situation.

Anden akt: Konfrontation

Anden akt er den længste af de tre akter. Her udvikler filmens handling sig. Der opstår nye og flere konflikter, og hovedpersonen udsættes for prøvelser og skal overvinde forhindringer. Midt i anden akt ligger filmens midtpunkt, der svarer til point of no return i berettermodellen. Her sker en afgørende begivenhed. Nu er en konflikt uundgåelig, og hovedpersonen er tvunget til at handle. Anden akt bygger op til andet vendepunkt, hvor der igen sker noget betydningsfuldt, som får historien til at ændre retning.

Tredje akt: Resolution

I tredje akt når dramaet sit højdepunkt. Konflikterne bliver sat på spidsen, og det er afgørelsens øjeblik. "Resolution" betyder beslutning eller løsning: Der kommer en løsning på filmens hovedkonflikt. Tredje akt ender som regel med en eller flere afsluttende scener, hvor situationen falder til ro.

Tre-akter-modellen

Illustration: Filminstituttet

Eksempel på analyse

Kortfilmen 'Umoden' (eksempel 1) handler om teenagepigen Tischa. I første akt bliver vi præsenteret for Tischa og hendes miljø, og vi finder ud af, at hun er gravid. Første vendepunkt indtræffer, da hun fortæller sin kæreste om det, og han slår op med hende. Anden akt handler om, hvad der sker, mens hun er gravid. Midtpunkt er den scene, hvor moren finder ud af, at Tischa er gravid, skælder hende ud og afviser hende. Andet vendepunkt er fødslen. Tredje akt handler om, hvad der sker med det nyfødte barn.

Eksempel 1: Kortfilmen 'Umoden'

Læs mere om analysemodeller og se eksempler her:

Analysemodeller
Berettermodellen
Aktantmodellen
Kontraktmodellen