Fokus på dokumentarfilm

- et materiale om fakta og fiktion på film
Mellemtrin - Lærer Udskoling - Lærer Mellemtrin - Elev Udskoling - Elev

Verdens første film var dokumentarfilm om virkelige begivenheder, virkelige mennesker og virkelige steder. Den dokumentariske genre har udviklet sig til en særlig fortælleform, altid med afsæt i virkelighedens verden. Men den varierer hele tiden i udtrykket og skaber debat om sandheden. 

Dokumentarfilm er aldrig bare neutrale. De er et særligt blik på virkeligheden – og de kan eksperimentere med de samme virkemidler som fx gys og actionfilm. Dokumentarfilmen balancerer mellem det autentiske og det iscenesatte. En balance mellem fakta og fiktion.

’Fokus på dokumentarfilm’ stiller skarpt på de flydende grænser, og filmeksemplerne demonstrerer det spænd, der kan være i dokumentarfilmens univers. 

De forskellige film er fordelt på mellemtrin og udskoling i to selvstændige materialer. Materialerne indeholder både analytiske opgaver og praktiske øvelser – og et oplæg til at eksperimentere med jeres egne dokumentarfilm. I skal også se nærmere på sociale medier og deres forbindelse til dokumentaren. 

Undervejs møder I dokumentarfilminstruktør Christian Sønderby Jepsen og tonemester Anne Gry Friis Kristensen i forskellige videoer. De fortæller om deres kreative erfaringer med at lave dokumentarfilm og giver værdifulde tips og tricks til, når I selv skal ud og filme. 

FAGLIGT FOKUS

  • Dokumentarfilmen som fortælling 
  • Fakta og fiktion – autenticitet og iscenesættelse
  • Lyddesign og kameraets rolle
  • Sociale medier 
  • Lav jeres egen dokumentarfilm 
  • Mød filmskabere 


Dette materiale er skrevet af Maja Friis Kristensen, november 2023.
Videointerviews er lavet af Benjamin Henriksen og Maja Friis Kristensen, november 2023. 

Trailer