Filmleksikon

Hjem

Præsentation

Præsentationen er 2. fase i berettermodellen. Her bliver vi introduceret for filmens vigtigste personer og locations, og der bliver lagt op til filmens konflikter.

I denne fase får vi præsenteret hovedkonflikten og eventuelt delkonflikter. Præsentationen giver os oplysninger om filmens vigtigste personer og deres forhold til hinanden og til filmens konflikter. Vi bliver præsenteret for de locations (steder) og det miljø, hvor handlingen skal foregå. Det bliver helt tydeligt, hvilken genre filmen er.

Under præsentationen ligger spændingskurven (den gule linje) i berettermodellen ret lavt. Efter anslaget (fase 1), der på kort tid fangede vores interesse, er der under præsentationen mere ro på. Vi får tid til at sætte os ind i handlingen og filmens univers.

Illustration: Filminstituttet
  1. Anslag
  2. Præsentation
  3. Uddybning
  4. Point of no return
  5. Konfliktoptrapning
  6. Klimaks
  7. Udtoning

Eksempel på præsentation

I præsentationen i kortfilmen 'Der er en yndig mand' (eksempel 1) får vi flere oplysninger om hovedpersonen Lars. Vi bliver præsenteret for filmens bipersoner. Vi bliver præsenteret for filmens miljø og nogle vigtige locations. Filmens hovedtemaer kommer på banen: arbejdsløshed, forelskelse, racisme og at være ond mod dem, der er anderledes. Det er temaer, som er fyldt med muligheder for konflikter. Der er to vigtige set ups: papiret, som blæser ned, og telefonnummeret, som Lars får af Ida. Begge dele skaber forventning: Hvad vil der ske?

Eksempel 1: Præsentation i 'Der er en yndig mand'

Læs mere om berettermodellen og se eksempler her:

Berettermodellen
Anslag
Uddybning
Point of no return
Konfliktoptrapning
Klimaks
Udtoning