Filmleksikon

Hjem

Science fiction

Foto: 'Solo: A Star Wars Story' (2018) Lucasfilm

Er der liv i rummet? Kan man rejse i tiden? Hvordan ser fremtiden ud? Og vil teknologien hjælpe eller udfordre Jordens befolkning? Det er store og spændende spørgsmål, der giver stof til science fiction-film. Film i science fiction-genren viser os en verden, hvor videnskaben har givet nye fantastiske muligheder. Filmene kan både foregå i nutiden og i fremtiden, men fælles for dem er de teknologiske fremskridt, der har banet vejen for rumrejser, tidsrejser, robotter osv. Science fiction adskiller sig altså fra fantasy, hvor det fantastiske er magisk og overnaturligt.

Science fiction-genren går langt tilbage i filmhistorien og finder inspiration i romaner og noveller af store science fiction-forfattere. I 1902 lavede George Méliès verdens første science fiction-film: 'Rejsen til Månen'. Filmen er løst baseret på Jules Vernes roman af samme navn. Senere har publikum fået H.G. Wells' 'Klodernes Kamp' (1953), Philip K. Dicks 'Drømmer androider om elektriske får?' ('Blade Runner', 1982) og 'Minority Report' (2002). Ikke mindst Michael Crichtons 'Jurassic Park' i den nyskabende dinosaurfilm fra 1993. 

Foto: 'Rejsen til månen' (1902) George Méliès / Wikimedia Commons 

Men det var først i 1950'erne, at science fiction-film for alvor blev populære. I 50'erne var verden midt i Den Kolde Krig mellem USA og Sovjetunionen, og uroen mellem de to stormagter kom især til udtryk i forestillinger om invasioner fra rummet. I 'Den dag, jorden stod stille' (1951) lander en ufo i Washington D.C. med en fremmed race om bord. Budskabet fra "gæsterne" er klart: Slut jer til os, eller bliv udslettet. Filmen kan ses som et skræmmebillede på en invasion "udefra" og frygten for en tredje verdenskrig i USA. 

Første (film)mand på månen 

Foto: Rumrejserne ændrede verden for altid – også filmverdenen. 'Rumrejsen år 2001' (1968) Kevin Bray / MGM

Science fiction-genren blev ekstra populær i 1960'erne. I 1961 sendte Sovjetunionen den første mand ud i rummet, og som svar lovede den amerikanske præsident, at USA ville få første mand på månen før årtiets udgang. Rumkapløbet skabte en enorm interesse for science fiction-film. Det meste science fiction i 60'erne var dog billigt og hurtigt produceret. Først i 1968 brød filmgenren igennem, da instruktøren Stanley Kubrick udgav 'Rumrejsen år 2001'. Kubricks film ses som et hovedværk i genren og inspirede NASA's egne rumrejser frem til månelandingen i '69.

I 1970'erne fulgte flere kendte instruktører i Kubricks fodspor, og der blev lavet en række science fiction-film af høj kvalitet. Nogle af de mest kendte er Steven Spielbergs 'Nærkontakt af tredje grad' (1977), Ridley Scotts rumgyser
'Alien – den 8. passager' (1979) og George Lucas' enormt populære 'Star Wars'-serie, der tog sin begyndelse med 'Stjernekrigen' i 1977. 

Fremtidsvisioner og filmvisioner  

Fotos: 'Blade Runner' (1982) Jordan Cronenweth & Marsha Nakashima / The Ladd Company

1980'erne handlede i højere grad om fremtiden. Her var de såkaldte dystopier populære. "Dystopi" betyder egentlig "dårligt sted", og de fleste film var da også dystre fremtidsudsigter for verden. Det får man syn for i 'Blade Runner', 'The Terminator' (1984), 'Brazil' (1985) og 'RoboCop' (1987), der alle skildrer et fremtidigt samfund præget af vold, forurening, undertrykkelse og magtmisbrug. Men 80'erne bød også på mere muntre tidsrejsefortællinger, fx filmserien 'Tilbage til fremtiden' (1985-1990). 

Forbedrede special effects og computerskabte billeder (CGI) har siden åbnet mulighederne for science fiction-genren. Special effects vakte dinosaurerne til live i 'Jurassic Park', mens filmene 'Terminator 2: Dommedag' (1991) og 'The Matrix' (1999) satte nye visuelle standarder. Men i dag er det stadig 'Star Wars'-universet, der dominerer genren. 

Foto: Takket være gode effekter kom dinosaurerne tilbage i 'Jurassic Park' (1993) Dean Cundey / Amblin Entertainment