Lærer

Filmlyd

Lyd på film har en afgørende betydning for vores oplevelse af filmens stemning, sammenhæng og troværdighed. Man kalder ofte film for "levende billeder" og "et visuelt medie". Men en filmoplevelse er meget mere, end det vi ser. Lyden har en enorm betydning for vores oplevelse af film.

Når filmlyd fungerer, som den skal, kan vi se en hel film uden at tænke ret meget over lyden. Men naturligvis opfatter vores ører al lyden i filmen, og ubevidst påvirker den vores oplevelse af filmen. Netop fordi lyden påvirker os på det ubevidste plan, kan lyd være et meget stærkt og effektivt filmisk virkemiddel.

Du kan læse mere og se filmklip med eksempler på brug af filmlyd hér: Filmleksikon: Lyd

Lyd i 'Skammerens datter'

'Skammerens datter' er en fantasy-film med stor vægt på drama og action. Lydsiden er i høj grad med til at skabe en intens og spændingsmættet stemning i filmen. Et af de meget betydningsfulde elementer på filmens lydside er dragebrølene. De understøtter den intense stemning i nogle af filmens allermest spændingsfyldte scener. Filmens lyddesigner har lavet et stort arbejde med at designe den helt rigtige, uhyggelige dragelyd.

Se og hør: Filmens lyddesigner fortæller om arbejdet med filmens lydside

Se og hør: Filmens komponist fortæller om filmens musik

Elevopgave: Lav jeres egen dragelyd

I får nu mulighed for at selv arbejde som lyddesignere. I grupper på to skal I selv skabe lydsiden til scenen ’Dina og Nicodemus i dragegården’. Ved at sammensætte lydeffekter fra et lydbibliotek skaber I selv dragelydene. Derefter tilføjer I de øvrige effekter, atmosfærelyd og vælger et stykke musik, så scenen til sidst får et professionelt finish.

Opgaven laves på SmåP ved hjælp af programmet 'VideoPad', som findes i en gratisversion.

Gå nu over til SmåP-aktiviteten: 

Til læreren

Lærervejledningen til aktiviteten på SmåP

Find flere elevopgaver i det store, interaktive undervisningsmateriale til filmen 'Skammerens datter'. Her er opgaver om bl.a. filmatisering, special effects og filmplakter.