Effektlyd
Effektlyd er lyd, som er kunstigt skabt og lagt på filmen for at understøtte stemninger eller følelser, fx lyden af en eksplosion eller pludselige, høje lyde i en gyserfilm.
Effektlyd bliver som regel lagt på under postproduktionen af filmen, altså efter filmoptagelserne. Vi kan skelne mellem to slags effektlyd, synkron og asynkron:
Synkron effektlyd
Nogle effektlyde kan både vi (tilskueren) og personerne i filmen høre. Vi oplever lydene som reallyde, selvom de er kunstigt skabt. Mange af de slag og spark, vi hører i slagsmålscener er effektlyd, der er lagt på, så slaglydenes styrke er meget højere, end de ville være, hvis det var virkelighed. Et andet eksempel er den sitrende lyd af lyssværdene i 'Star Wars'. Lyden er selvfølgelig kunstigt skabt, men i filmens eventyrunivers er det en reallyd. Den er med til at skabe stemning og spænding.
Effektlyd har været en del af filmoplevelsen gennem hele filmens historie. I de gamle Disney-film lavede man fx tordenvejr ved at ryste store metalplader, og lyden af fodtrin blev lavet ved at vride et stykke tykt læder, så det knirkede som sko. Den person, der laver den slags lydeffekter til film, kaldes en foley. I dag laves effektlyd også tit digitalt.
Kortfilmen 'Boy meets girl' leger med forskellige filmgenrer og deres udtryk, bl.a. actionfilm. I eksempel 1 ser vi den actionscene, som filmens hovedperson (der et øjeblik høres i voice over) fortæller om. I scenen er der synkron effektlyd, fx slag og eksplosion. Lydsiden er også præget af en meget dominerende underlægningsmusik.
Eksempel 1: Synkron effektlyd (fra 'Boy meets girl')
Asynkron effektlyd
Nogle effektlyde kan kun vi (tilskueren) høre. Det kan fx være en pludselig, kraftig lyd i en gyserfilm, der skal skabe chokeffekt. I en tegnefilm kan det fx være en række toner, der falder – fra høje toner til dybe toner – samtidig med at vi ser en person, der falder ned ad en trappe. Når musikken på den måde mimer figurernes bevægelser, kalder man det også Mickey Mousing – opkaldt efter de tidlige Disneyfilm.
I den korte gyserfilm 'Lille Lise' er der flere gange asynkron effektlyd. I eksempel 2 ser vi en scene, hvor Lille Lises far kører af sted med hende på bagsædet. Lyden er ret afdæmpet (reallyd af en bil, der kører), indtil en effektlyd flænger lydsiden. Samtidig ser vi Lise med dæmonisk sorte øjne i bakspejlet. Den pludselige, skingre lyd forskrækker os og skaber en chokeffekt. Den type effektlyd er et typisk virkemiddel i gyserfilm (se opslaget suspense og surprise).
Eksempel 2: Asynkron effektlyd (fra 'Lille Lise')
Læs mere om filmlyd og hør eksempler her:
Lyd
Synkron og asynkron lyd
Reallyd
Tale
Subjektiv lyd
Lydbro
Stumfilm og talefilm
Musik