Mini-Zlatan og Onkel Tommy Lærer

Hjem

Elevark

Introduktion og formål

’Mini-Zlatan og Onkel Tommy’ sætter fokus på store følelser som had og kærlighed og viser, hvordan jalousi kan få en til at gøre de skøreste ting. Filmen behandler jalousi i en let og humoristisk tone til trods for temaets alvor. Materialet har til formål at sætte fokus på venskab og de følelser, jalousi kan vække. Eleverne skal gennem en række refleksioner og øvelser sætte ord på egne følelser.

DANSK EFTER 2. KLASSETRIN

Kompetenceområde: Fortolkning 
Kompetencemål: Eleven kan forholde sig til velkendte temaer gennem undersøgelse af litteratur og andre æstetiske tekster.
Færdigheds- og vidensområder: Oplevelse og indlevelse, undersøgelse og fortolkning.

SUNDHEDS- OG SEKSUALUNDERVISNING OG FAMILIEKUNDSKAB EFTER 3. KLASSETRIN

Kompetenceområde: Sundhed og trivsel
Kompetencemål: Eleven kan forklare, hvad der fremmer sundhed og trivsel i eget liv.
Færdigheds- og vidensområder: Sundhedsfremme, rettigheder, personlige grænser og følelser.

DANSK EFTER 4. KLASSETRIN

Kompetenceområde: Fortolkning 
Kompetencemål: Eleven kan forholde sig til velkendte temaer i eget og andres liv gennem undersøgelse af litteratur og andre æstetiske tekster.
Færdigheds- og vidensområder: Oplevelse og indlevelse, undersøgelse og fortolkning.

Kompetenceområde: Fremstilling
Kompetencemål: Eleven kan udtrykke sig i skrift, tale, lyd og billede i velkendte faglige situationer.
Færdigheds- og vidensområder: Forberedelse og fremstilling.

Foto: Simon Olsson / Snowcloud Films

Film og forforståelse

Om filmen

‘Mini-Zlatan og onkel Tommy’ er baseret på en af Sveriges mest populære børnebøger, Pija Lindenbaums ‘Lill Zlatan och morbror raring’. Det er en fortælling om venskaber og jalousi i børnehøjde. Ella minder lidt om Pippi, og som en lille hyldest spilles Ellas mormor af Inger Nilsson, som netop spillede Pippi tilbage i 1969.

Filmens credits

Titel: Mini-Zlatan og Onkel Tommy
Originaltitel: Lill-Zlatan och morbror raring
Produktionsland og -år: Sverige, 2022
Instruktion: Christian Lo
Længde: 80 min.
Distribution: Scandinavian Film Distribution
Medierådet for Børn og Unges vurdering: Tilladt for alle
Find Medierådet for Børn og Unges vurdering her.
 
Medvirkende:
Hovedpersonen (Ella): Agnes Colliander
Onkel Tommy: Simon J. Berger 
Skurken (Tommys kæreste): Tibor Lukács
Ellas mormor: Inger Nilsson

Foto: Simon Olsson / Snowcloud Films

Forforståelse

Ella elsker sin Onkel Tommy højt og har hans fulde opmærksomhed. Men da Onkel Tommy får besøg af sin kæreste, Steve, ændrer det sig. Ella bliver meget jaloux og gør en masse for at få Tommys fulde opmærksomhed igen.

Brug spørgsmålene i elevdelen, og tag en snak med eleverne i plenum om, hvad jalousi er, og hvilke erfaringer de har med den følelse.

Har de fx selv prøvet at være jaloux? Måske har de prøvet at få en søskende, de skulle dele forældrenes opmærksomhed med? Eller måske de har en bedste ven/veninde, der har fået en anden ven?

Handling

Ella aka Mini-Zlatan er vild med fodbold og Onkel Tommy. I starten af filmen løber Ella rundt og spiller fodbold med sig selv. Alle synes, hun skal spille med andre, men hun synes slet ikke, at mennesker passer sammen! Og hun passer i hvert fald kun sammen med sin Onkel Tommy, som hun drømmer om at flytte ind hos. Hendes forældre er alligevel aldrig hjemme.

Da forældrene igen skal ud at rejse, er det pludselig mormor og ikke Onkel Tommy, der skal passe hende, og skuffelsen stor. Men Ella er en pige, der handler, så der går ikke længe, før hun stikker af og løber over til Onkel Tommy. Han tager imod hende med åbne arme – de hygger sig, også selvom han er ved at planlægge et stort frisørshow og egentlig ikke har tid.

Foto: Simon Olsson / Snowcloud Films

Idyllen bliver dog brudt, da Steve (Tommys kæreste fra Holland) pludselig ringer på døren. Han skal bo hos Tommy til Ellas store fortrydelse. Selvom Steve er både sød og imødekommende, ønsker Ella slet ikke at lære ham at kende. Hun allierer sig nu med Otto fra klassen i forsøget på at komme af med Steve. Store og små drillerier og kreative sabotage-aktioner ender med at sætte en stopper for Steves besøg, da han ikke vil komme imellem Onkel Tommy og Ella. 

På dagen for showet skriver Steve et brev til Tommy og beder Ella om at give ham det. Først bliver Ella begejstret, men da Steve er taget ud i lufthavnen, går det op for Ella, hvor utroligt ked af det Tommy bliver over, at Steve rejser. Det kan hun slet ikke bære, så hun forsøger desperat at redde situationen ved at styrte ud i lufthavnen for at stoppe Steve. Med et fantastisk spark til en bold får hun fanget Steves opmærksomhed ved gaten og tager ham med tilbage til showet og Tommy. Til sidst finder Ella ud af, at det faktisk er dejligt også at have venner på sin egen alder og løber glad rundt på fodboldbanen sammen med Otto og de andre børn.

Temaer

Venskab

Ella har svært ved at finde venner. Hun synes ikke, at mennesker passer sammen. Man forstår hende godt, når man ser på de voksne i Ellas liv, med undtagelse af Onkel Tommy. Han er sød og skør, men han er frem for alt nærværende. Ella har hans fulde opmærksomhed, når de er sammen. Drengen Otto er en af de få jævnaldrende, som Ella taler med, og han hjælper hende med at sabotere Tommy og Steves forhold. Gennem Ellas kamp for at få Steve til at rejse, opbygger de noget, der minder om et venskab. Måske er Otto i virkeligheden en ven, hun ikke har opdaget? Otto og Ellas venskab lider dog et knæk, da Ottos rotter slipper væk i et forsøg på at skræmme Steve. Heldigvis har Ella modet til at sige undskyld, og de bliver gode venner igen. “Venner er blomsterne i livets have”, siger Otto, og Ella finder ud af, at hun gerne vil have mange blomster i sin have.

Eleverne skal i elevdelen forholde sig til deres eget følelsesliv og give udtryk for, hvad der kan gøre dem glade, sure, skøre og kede af det. Se elevark med emojier som visuel støtte.

Foto: Simon Olsson / Snowcloud Films

Jalousi

Ellas trang til at have Tommy for sig selv bliver i den grad udfordret af Steves besøg. Hun gør større og større krumspring for at sætte Steve i et dårligt lys. Hun går lige til grænsen og måske også lidt over. Ella har ikke meget nærvær i sin hverdag, og Onkel Tommy er den eneste voksen, der er i øjenhøjde med hende. Ellas forældre er selvoptagede og fylder ikke meget i hendes liv. Vi ser dem faktisk stort set ikke i filmen. Der er heller ikke meget nærvær at hente hjemme hos mormor og de andre onkler, som har hovederne begravet i en skærm. Ella er desperat for at holde fast i Onkel Tommy, da hun er bange for at miste hans opmærksomhed. Steves ankomst prikker til denne frygt.

Elevdelen omhandler elevernes egne erfaringer med jalousi, og hvordan de opfatter Ellas reaktioner og handlinger.

Foto: Simon Olsson / Snowcloud Films

Filmsprog

Filmiske virkemidler: Kostumer og rekvisitter

Kostumerne og rekvisitterne kan blandt andet sige noget om karakterernes personlighed eller humør og er ofte med til at underbygge et træk ved karakteren.

Onkel Tommy har tit farvestrålende tøj på, som passer godt til karakteren, der er glad og fuld af liv.

De tre andre onkler står i modsætning til Tommy og interesserer sig kun for biler. De er klædt i ens, lidt kedeligt tøj, og de bliver fremstillet som om, de kun var én person.

Otto går rundt i spejderuniform og har en lidt gammelklog attitude. Han er også rolig, velovervejet og en god kontrast til Ella.
 
Ella går ofte rundt med en bold for at understrege, at hun er vild med fodbold. Derudover spiller bolden også en central rolle i Ellas forhold til andre mennesker og bliver desuden afgørende i filmens slutning, da hun skal fange Steves opmærksomhed. 

Foto: Simon Olsson / Snowcloud Films

Dramaturgi: Berettermodellen

Historien er bygget op omkring berettermodellen og dens syv faser:

  1. Anslag: Ella spiller fodbold på banen
  2. Præsentation: Det bliver fortalt, at Ella har meget få venner og få nærværende voksne omkring sig. Hun skal afleveres hos sin mormor, fordi hendes mor og far skal rejse.
  3. Uddybning: Ella stikker af over til Onkel Tommy, som tager sig tid, selvom det antydes, at han er optaget af andre ting. 
  4. Point of no return: Steve ringer på for at bo hos Tommy.
  5. Konfliktoptrapning: Ella forsøger at slippe af med problemet Steve. Hun gør mange ihærdige forsøg, og det ender til sidst med, at Steve trækker sig.
  6. Klimaks: Steve er i lufthaven og har lige talt med Tommy. Ella sætter lynhurtigt en mission i gang for at hente Steve og genforene ham med Tommy. Billederne af bolden, der i slowmotion flyver gennem luften og rammer Steve, forløser klimakset.
  7. Udtoning: Ella er tilbage på fodboldbanen og spiller med de andre børn. Hun forsones med Otto, og de bliver for alvor venner.

Det kan være en god idé at dele faserne ud mellem grupperne, når de skal arbejde med berettermodellen. De kan evt. præsentere faserne og deres kendetegn i klassen for hinanden.

Foto: Simon Olsson / Snowcloud Films

Videre arbejde

  • Hvis I vil dykke mere ned i jalousi-temaet, kan I se kortfilmen 'Blodsøstre'. Filmen er et jalousidrama mellem tre piger. I finder filmen på Filmcentralen her
  • Hvis I bor i eller tæt på København og selv ønsker at lege med film og filmiske virkemidler, er det en god idé at besøge filmstudierne i Film-X. Læs mere om Film-X her.