Filmleksikon

Hjem

Indstilling

En indstilling er det stykke film, vi ser mellem to klip. Når der bliver klippet, har vi en ny indstilling. Nogle gange kaldes "en indstilling" også for "et klip".

Indstillinger kan have meget forskellig længde. Nogle indstillinger varer mindre end et sekund, andre kan vare flere minutter. Når en scene har mange, korte indstillinger, taler vi om et højt klippetempo. Det ser vi i fx actionscener. De korte indstillinger er med til at skabe en hektisk og dramatisk stemning. Lange indstillinger med lavt klippetempo skaber en rolig stemning. Det bruger man fx i scener, hvor vi (tilskuerne) skal have tid til at tænke os om og grundigt betragte det, vi ser.

I en typisk spillefilm er der 1200-1500 indstillinger. I en kortfilm er der meget færre. Den person, som klipper indstillingerne sammen til en hel film, hedder "en klipper".

I kortfilmen 'En forelskelse' (eksempel 1) er der et eksempel på en lang indstilling. Den varer 30 sekunder. Som regel er indstillinger kortere end det. I dette eksempel er den lange indstilling i halvtotal billedbeskæring. Det giver tilskueren tid og plads til at se grundigt på både omgivelserne (location) og de to personers kropssprog, der fortæller noget om deres forhold til hinanden.

Eksempel 1: Lang indstilling (fra 'En forelskelse')

I kortfilmen 'London ligger på Nordpolen' (eksempel 2) er der en actionscene, hvor to drenge slås. Her er meget korte indstillinger. I løbet af 50 sekunder er der 34 indstillinger. De korte indstillinger (= det høje klippetempo) er med til at skabe en kaotisk stemning. Det bliver forstærket af, at her er jump cuts (bevægelser i ryk – se opslaget Synlig klipning). Vi får fornemmelsen af, at situationen er uoverskuelig og ude af kontrol.

Eksempel 2: Korte indstillinger (fra 'London ligger på Nordpolen')

Læs mere om filmens grundelementer og se eksempler her:

Filmens grundelementer
Frame
Scene
Sekvens