Filmleksikon A-Z

Protagonist og antagonist

Protagonist og antagonist svarer til hovedperson og modstander. De to karakterer står i et modsætningsforhold til hinanden, og det skaber drama i filmen.

Protagonisten er filmens hovedperson og som regel filmens helt/heltinde. Filmen fokuserer på protagonistens oplevelser, følelser, konflikter og mål. 

Antagonisten er protagonistens modstander. Antagonisten er ofte filmens skurk eller en usympatisk person, der modarbejder hovedpersonen. Antagonisten prøver at forhindre hovedpersonen i at opnå det, han/hun ønsker. Nogle gange har antagonisten samme mål som hovedpersonen, så de kappes om at nå målet. Men antagonisten kan også have andre mål end hovedpersonen og kan stille sig i vejen for hovedpersonen af mange forskellige grunde.

I ”London ligger på Nordpolen” er Peter protagonist. Han er interesseret i den søde Laura, men møder modstand fra antagonisten Kevin. De to drenge konkurrerer om samme mål: Lauras opmærksomhed. I eksempel 1 er Peter endelig kommet i snak med Laura. Men så kommer Kevin og lokker Laura væk fra Peter – både fysisk og følelsesmæssigt.

Eksempel 1
Protagonist og antagonist
"London ligger på Nordpolen"
SE KLIP

I ”Træneren” er Niels protagonist. Hans mål er at spille håndbold og være kærester med Pernille. Træneren John er antagonisten: han er filmens skurk, der begår seksuelle overgreb mod Niels. På grund af John får Niels både indre konflikter og ydre konflikter (i forhold til håndbold og Pernille). I scenen eksempel 2 har Niels fået mistanke til John efter et fysisk overgreb i et mørkt rum. Men John manipulerer med Niels for at undgå anklage.

Eksempel 2
Protagonist og antagonist
"Træneren"
SE KLIP

Læs mere om karakterer og se eksempler her:

Karakterer / personer
Hovedperson
Biperson

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle