Hovedperson
Hovedpersonen er filmens centrale person. Hovedpersonen har den største rolle og står i centrum for filmens handling.
Hovedpersonen kaldes også hovedkarakteren, hovedrollen, protagonisten eller den bærende karakter. I de fleste film – særligt i kortfilm – er der kun én hovedperson. Men i nogle film er der flere hovedpersoner, fx i ensemblefilm.
Hovedpersonen og filmens plot er tæt forbundet. Det er hovedpersonens udfordringer, oplevelser og konflikter, der er filmens centrale handling. Hvis vi analyserer filmen med aktantmodellen, kan vi se, at hovedpersonen bærer filmens præmis. I begyndelsen af filmen har hovedpersonen ofte et problem eller et savn. Filmen handler om, hvordan hovedpersonen tackler problemet, og om han/hun får, hvad han/hun længes efter. I fx 'Clean' (eksempel 1) har hovedpersonen et problem: stofmisbrug. I fx 'London ligger på Nordpolen' længes hovedpersonen efter en kæreste.
|
Eksempel 1 Hovedpersonen har et problem: stofmisbrug |
Det er vigtigt, at publikum identificerer sig med hovedpersonen. Vi skal helst føle med personen og forstå hans/hendes handlinger og reaktioner. Så er der større chance for, at vi synes, filmen er god og interessant. Hvis vi ikke forstår og føler med hovedpersonen, kan filmens handling virke ligegyldig.
Filmens bipersoner oplever vi i relation til hovedpersonen. Bipersonerne har rollen som fx rival, fortrolig ven, hjælper eller modstander i forhold til hovedpersonen. I fx 'Fucking 14' er en biperson (storesøsteren) først hovedpersonens rival og senere hjælper. I fx 'Umoden' er en biperson (den hjemløse) hovedpersonens hjælper.