Den deltagende dokumentar
Den deltagende dokumentar minder på mange måder om den autoritative dokumentar – bortset fra, at fortælleren her er synlig. I den observerende dokumentar er fortælleren en ”flue på væggen”, i den autoritative er den en myndig voice of God. Men i den deltagende er fortælleren så at sige hoppet ned fra væggen og landet som en ”flue i suppen”. Det viser sig ved, at instruktøren deltager aktivt i dokumentaren – ja, nogle gange er hele filmholdet synligt. Instruktøren får historien til at udvikle sig gennem sin egen interaktion med virkeligheden.
Ofte vil den deltagende dokumentar belyse og gå i dybden med en sag, og dokumentaristen optræder af og til som detektiven, der undersøger sagen til bunds. Når den deltagende dokumentar er dybdeborende, har den tendens til at danne en hybrid med den autoritative dokumentar. Deltagende dokumentarer, der går i dybden med en politisk eller samfundsmæssig sag, kender vi fx fra TV2’s programserie ’Operation X’. Men særligt den amerikanske instruktør Michael Moore er kendt inden for genren.
Der findes også en anden type deltagende dokumentar, hvor kameraet vendes væk fra det ydre, omgivende samfund og i stedet rettes mod instruktøren selv. Det er intime dokumentarer, der fokuserer på instruktørens egen personlige fortælling og oplevelse.
Kendetegn ved den deltagende dokumentar
|
'Mr. Graversen' (2022) er i høj grad præget af den deltagende fortælleform, mens 'Amfi' (2018) og 'Ingen kender Casper' (2022) har træk fra fortælleformen, blandt andet den synlige instruktør.
I ’Mr. Graversen’ (venstre) vender instruktøren tilbage til sit barndomshjem for at besøge sine forældre og undersøge forholdet mellem sig selv og dem. Her rettes kameraet mod instruktøren selv for at fortælle en intim og personlig historie. I 'Amfi' (midten) træder instruktør Mathias Broe frem og fortæller om filmens formål, og i 'Ingen kender Casper' (højre) stiller instruktør René Odgaard spørgsmål til og interagerer med hovedpersonen, Casper. |