Genrehybrider i gyserfilm

En hybrid er en krydsning. Det vil sige, at genrehybrider er en krydsning mellem to eller flere genrer. 

Der findes både gyserkomedier, science fiction-gysere og western-gysere. For at være en genrehybrid er det nødvendigt, at filmen har tydelige træk fra flere genrer. Det kunne være cowboyhatte og seksløbere fra westerngenren og dæmoner, jump scares eller store køkkenknive fra gysergenren. Ridley Scotts klassiker 'Alien – den 8. passager' (1979) er en hybrid mellem science fiction og gyserfilm. Her finder man både suspense og surprise, realistiske splattereffekter og fremtidens locations og rekvisitter. Filmserien 'Twilight' er en anden slags genrehybrid, der blander romantik og gyserfilm, og i filmserien 'Scary Movie' ser vi en hybrid mellem komediegenren og gysergenren.

Foto: "I rummet kan ingen høre dig skrige". 'Alien – den 8. passager' (1979) Derek Vanlint / Brandywine for Fox

THRILLEREN

Thrilleren blander træk fra flere forskellige genrer, blandt andet kriminalfilm, actionfilm og selvfølgelig gyserfilm. En thriller er uhyggelig, men lægger også vægt på opklaringen af en forbrydelse. Et berømt eksempel på en thrillerfilm er 'Ondskabens øjne'. Her gyser vi over den skumle seriemorder "Buffalo Bill", der kidnapper og dræber unge kvinder. Men samtidig følger vi spændt med i FBI's opklaring af forbrydelserne (med hjælp fra en anden berygtet seriemorder-karakter: Hannibal "The Cannibal"). 

Foto: Psykiateren og seriemorderen Hannibal Lecter siges at smage på sine ofre, så han får "mundkurv" på i thrilleren 'Ondskabens øjne' (1991) Ken Regan / Orion Pictures

Andre berømte thrillere er Alfred Hitchcocks 'Skjulte øjne' (1954) og 'Vertigo' (1958). Begge film fastholder publikum med suspense og mystik – og gjorde Hitchchock til the master of suspense:


Trailer: 'Skjulte Øjne' (1954) Robert Burks / Paramount / Wikimedia Commons (public domain)