Filmleksikon

Hjem

Farver

En farvefilm gengiver de farver, motivet har. Man kan påvirke motivets farver med fx farvet lys og colorgrading. Farver er med til at præge stemningen i en scene og kan have symbolsk betydning.

Det menneskelige øje kan skelne mellem flere millioner farvenuancer. Farverne har stor betydning for vores oplevelse af en scene. Farver i scenografien (se opslaget location) kan bl.a. underbygge stemningen, og kostumernes farver kan fortælle os noget om personerne. Vores indtryk af en person bliver præget af, om personen fx har knaldrødt eller beige tøj på.

Filminstruktøren og filmfotografen kan vælge at bruge kraftige farver eller kontrastfarver til at styre tilskuerens opmærksomhed. Hvis en rekvisit har en særlig kraftig farve, vil vi sandsynligvis lægge særligt mærke til den. Hvis rekvisittens farve står i kontrast til omgivelserne, vil den skille sig ud og fange vores opmærksomhed. Det kan fx være en rød ting i grønne omgivelser eller en gul ting i blå omgivelser. Modsat kan filminstruktøren også vælge, at en persons tøj skal have næsten samme farve som omgivelserne, hvis personen fx er en meget genert type, der "går i ét med tapetet".

Læs mere om farver på film og se eksempler her:

Farvet lys
Motivets farver
Farvesymbolik
Varme og kolde farver
Sort-hvid film og farvefilm
Colorgrading