Filmleksikon

Hjem

Klipning

At klippe betyder at redigere en film, dvs. at sætte udvalgte optagelser sammen. Et klip er dét øjeblik, en indstilling slutter, og en ny indstilling begynder. To optagelser er klippet sammen.

Oprindeligt blev film optaget på fysiske filmstrimler. Når man skulle redigere filmen, klippede man i filmstrimlerne og limede de optagelser sammen, som man ville bruge. Derfor bruger man ordet ’klipning’ om redigeringen af filmen. I dag klipper man på computer. Derfor kaldes klipning også digital redigering. Den person, som arbejder med klipning, hedder en klipper.

Nogle gange bruges ordet "klip" også om en indstilling eller et kort uddrag fra en film.

Klipningen er meget vigtig for vores oplevelse af filmens forløb og sammenhæng – filmens ”kontinuitet”. I en spillefilm er der typisk ca. 1200-1500 klip. Men vi oplever det som en sammenhængende fortælling – en glidende billedstrøm. Vi lægger sjældent mærke til, at der bliver klippet. Det er fordi, klipperen og instruktøren bruger en teknik, der hedder usynlig klipning. Det gør, at vi bedre kan leve os ind i filmen.

I korte perioder af en film kan vi også opleve synlig klipning. Her bliver vi opmærksomme på, at der klippes. Det kaldes også montage. En montage-sekvens kan fx skabe tidsforkortelse eller fremhæve en særlig stemning eller et tema.

Klippetempoet betyder meget for vores oplevelse af filmen. Klippetempoet i en film er afhængigt af, hvor lange indstillingerne er. Hvis indstillingerne er korte, er klippetempoet højt – hvis indstillingerne er lange, er klippetempoet lavt. Klippetempoet er filmens puls. Det skaber stemning og underbygger handlingen og personernes følelser.

I nogle historier er det vigtigt at vide, hvad der foregår flere steder på én gang. Ved hjælp af krydsklipning og parallelklipning kan vi følge flere forskellige handlingsforløb, der foregår samtidig. Ved krydsklipning mødes handlingsforløbene til slut. Ved parallelklipning mødes de ikke. Krydsklipning kan skabe ekstra spænding i filmen.

Læs mere om klipning og se eksempler her:

Krydsklipning og parallelklipning
Synlig klipning
Usynlig klipning
Klippetempo