Filmleksikon

Hjem

Filmisk tid

Film kan udspille sig i realtid, men bruger også tit tidsforkortelse, tidsforlængelse og spring i tid. Det kan fx skabe drama og underbygge stemningen.

Tid på film er manipuleret i forhold til, hvordan vi oplever tid i virkeligheden. Nogle gange foregår begivenheder i film i samme tempo som i virkeligheden. Så udspiller filmen sig i realtid. Men meget tit bliver tiden forkortet (går hurtigere end i virkeligheden) eller forlænget (går langsommere end i virkeligheden). Film kan også bruge flashback (spring tilbage i tiden) og flashforward (spring frem i tiden).

Realtid kan oversættes til "faktisk tid" eller "virkelig tid". Der er to forskellige betydninger af ordet: 1) En film kan udspille sig i realtid. Det betyder, at handlingen i filmen varer samme tid, som filmen varer. 2) En filmoptagelse kan opleves i realtid. Det betyder, at optagelsen sendes direkte.

Tidsforkortelse betyder, at begivenheder i en film udspiller sig over kortere tid, end de gør i virkeligheden. Tiden kan forkortes ved hjælp af klipning, fast motion eller timelapse. Så kan vi få mange oplysninger på kort tid, og der er fokus på det vigtige i historien. Tidsforkortelse gør filmoplevelsen mere spændende og intens.

Tidsforlængelse betyder, at tiden trækkes ud i en film, så en begivenhed varer længere tid end i virkeligheden. Tiden kan forlænges ved hjælp af klipning eller slowmotion. Det skaber en illusion af, at tiden bliver trukket ud. Tidsforlængelse kan bl.a. skabe en særlig stemning eller tilføre ekstra drama.

Læs mere om filmisk tid og se eksempler her:

Realtid
Tidsforkortelse
Tidsforlængelse
Flashback
Flashforward