High key- og low key-belysning

Ved high key-belysning er hele motivet jævnt oplyst, og der er få, svage skygger. Ved low key-belysning er kun lidt af motivet oplyst, mens andre dele af motivet er gemt i skygger og mørke.

High key-belysning

Ved high key-belysning er alle dele af motivet jævnt oplyst. Der er mange og/eller store lyskilder og svage eller ingen skygger. Det er blødt lys. Generelt opleves high key-belysning optimistisk og forbundet med positive følelser – let og lyst humør, glæde og overblik. I nogle tilfælde kan high key-belysning dog også få et motiv til at virke uinteressant og uden dybde. Vi kan se det hele, der er ingen mysterier at udforske.

I genresatiren 'Boy meets girl' kan vi finde eksempler på stort set alle typer belysning. Eksempel 1 er et framegrab fra filmens romantiske happy end, hvor der bruges high key-belysning. Alle dele af motivet ligger badet i lys (som desuden er varmt lys). Det får rummet til at virke som et hyggeligt og trygt sted at være.

Framegrab fra 'Boy meets girl'
  Eksempel 1
High key-belysning
 

Low key-belysning

Ved low key-belysning er der få, begrænsede lyskilder, og derfor ligger store dele af motivet i mørke. Der er mange dunkle områder og skygger. Det er hårdt lys. Ofte opleves low key-belysning som dramatisk, dyster eller forbundet med tung og trist stemning. Low key-belysning kan også virke spændende, uhyggelig og vække nysgerrighed. Der er mange mørke kroge, som kan gemme på hemmeligheder.

Da hovedpersonen i 'Det er gratis for piger' (eksempel 2) er sammen med vennerne ved et bål om aftenen, er der low key-belysning. Her er plads til at have hemmeligheder i de mørke kroge. Filmens personer kan gemme sig i skyggerne og lave ting, vennerne ikke må se. Low key-belysningen skaber både spænding og intimitet.

Framegrab fra 'Det er gratis for piger'
  Eksempel 2
Low key-belysning
 

Læs mere om lys og se eksempler her:

Lys
Lysets retning
Varmt og koldt lys
Hårdt og blødt lys
Farvet lys