Varmt og koldt lys
Lys kan have forskellig farvetemperatur. Alt efter farvetemperaturen oplever vi lyset som varmt eller koldt. Varmt lys virker generelt mere hyggeligt og rart end koldt lys.
Forskellige lyskilder har forskellig farvetemperatur. Et stearinlys udsender et varmere lys end et lysstofrør. Dagslysets farvetemperatur skifter i løbet af dagen. Det er varmest om morgenen og aftenen, og det er koldest midt på dagen.
Filminstruktører arbejder bevidst med lysets farvetemperatur for at påvirke tilskuerens oplevelse. Hvis vi ser en scene, hvor en familie har det hyggeligt i deres trygge hjem, vil varmt lys underbygge den rare stemning. Hvis vi ser en scene, hvor en person bliver drillet i skolen og føler sig ensom, vil koldt lys forstærke de ubehagelige følelser.
I kortfilmen 'Træneren' (eksempel 1 + 2) bruger filmskaberne både varmt og koldt lys. I billedet i eksempel 1 sidder hovedpersonen Niels på sit værelse. Der strømmer lavt, gyldent sollys ind ad vinduet. Ud over at lyset er varmt, er der high key-belysning. Det er med til at give os en oplevelse af, at Niels er godt tilpas og har det rart her, mens han sidder og laver lektier.
|
Eksempel 1 Varmt lys |
I eksempel 2 ser vi Niels ligge i sin seng om aftenen. Han savner ekskæresten Pernille. Lyset er koldt: Den hvide dyne virker blålig, og Niels’ hud er grønlig. Desuden skabes en dyster stemning med low key-belysning. Lyssætningen understreger, at Niels føler sig ensom og grubler over sine problemer.
|
Eksempel 2 Koldt lys |
Læs mere om lys og se eksempler her:
Lys
High key- og low key-belysning
Lysets retning
Hårdt og blødt lys
Farvet lys