Filmleksikon

Hjem

Zoom

En zoom er en bevægelse inde i kameraets objektiv. Når fotografen zoomer ind, virker motivet tættere på. Når fotografen zoomer ud, virker motivet længere væk.

Hvor panorering, tilt, krantur og kamerakørsel er udvendige bevægelser af hele kameraet, er zoom en bevægelse inde i kameraet – nemlig i kameraets objektiv. 

Når fotografen zoomer ind, ser det ud som om, motivet kommer tættere på kameraet, end det i virkeligheden gør. Fotografen kan også skabe illusionen af nærhed ved at bruge en telelinse på kameraet. Den forstørrer, ligesom en kikkert gør. Naturfotografer bruger tit en telelinse, for at vi bedre kan se dyrene, selvom de er langt væk.

Når fotografen zoomer ud, ser det ud som om, motivet bevæger sig længere væk fra kameraet, end det i virkeligheden gør. Fotografen kan også skabe illusionen af fjernhed ved at bruge vidvinkel på kameraet. Vidvinkel formindsker motivet, og samtidig får vi et større synsfelt. En ekstrem form for vidvinkel kaldes et fiskeøje og minder om at se gennem en dørspion.

Fotografen kan opnå en stærk visuel effekt ved at kombinere zoom og kamerakørsel. Hvis fotografen zoomer ind på en person samtidig med, at kameraet kører væk fra personen, vil vi opleve, at personens ansigt forbliver i samme afstand fra os, mens alt i baggrunden forstørres, og linjerne ændrer sig. Det kan skabe en sugende fornemmelse og en oplevelse af, at personens syn på verden forandrer sig, fx hvis en stor hemmelighed bliver afsløret.

I kortfilmen 'Fucking 14' ser vi et eksempel på zoom, da hovedpersonen Cecilie forsøger at forføre sin storesøsters kæreste Benjamin. Der bruges zoom to gange i scenen, og hver gang afspejler det en ændring i Benjamins følelser. Første gang der zoomes, er det øjeblik, hvor Cecilie tager hans hånd. Zoomen understreger en følelsesmæssig uro: Han begynder at synes, at situationen er lidt underlig. Anden gang der zoomes, er det øjeblik, hvor han tror, hans kæreste har været ham utro. Igen afspejler zoomen hans følelser: et sug i maven, et åndeløst øjeblik.

Eksempel 1: Zoom (fra 'Fucking 14')

Læs mere om kamerabevægelser og se eksempler her:

Kamerabevægelser
Kamera på stativ og håndholdt kamera
Panorering
Tilt
Kamerakørsel
Krantur