Filmleksikon

Hjem

Kontraktmodellen

Kontraktmodellen kan bruges til at analysere handlingens forløb. Det er en enkel model, der giver overblik over de forskellige faser, hovedpersonen bevæger sig gennem i løbet af filmen.

Kontraktmodellen blev oprindeligt udviklet til at analysere historiens forløb i folkeeventyr. Men den er også god at bruge, hvis man vil have et overblik over handlingen i en film.

Ved filmens begyndelse er hovedpersonen i et "kontraktforhold". Det er en stabil situation med et etableret fællesskab. Det er ikke nødvendigvis en lykkelig situation. Faktisk er der tit noget, hovedpersonen savner, mangler eller lider under i begyndelsen af filmen. Kort efter starten sker der et "kontraktbrud": Hovedpersonen rives ud af den stabile situation. Han/hun er herefter i et meget mere usikkert "uderum". Her sker dramatiske og nervepirrende ting. Hovedpersonen må gå gennem prøvelser og overvinde farer og forhindringer og kriser. Til slut bliver alting roligt igen, og personen kan træde ind i et nyt "kontraktforhold". Som regel er den stabile situation i slutningen mere lykkelig og værdifuld, end den stabile situation i starten. Det er derfor kontraktmodellens kurve ligger højere til sidst (se nedenfor). Hvis kontraktforholdet til slut er positivt, har filmen en ”happy end”.

Kontraktmodel

Illustration: Filminstituttet

"Uderummet" i eventyrene er et sted, hvor der gælder andre regler end sædvanligt. Det er her, hovedpersonen møder sære og overnaturlige væsener. Her støder helten på forhindringer og prøvelser. Og her har han/hun også chancen for at få sejre og erfaringer. Mange film bruger samme fortælleteknik som eventyr og har to forskellige miljøer: Et velkendt miljø (”hjemme”) med stabile menneskelige forhold – og et nyt og fremmed miljø (”ude”), hvor der lurer ukendte forhindringer. Uderummet kan være farligt eller svært at være i. Men det er samtidig her, at hovedpersonen kan udvikle sig og få nye erkendelser.

I kortfilmen 'I vores blod' (eksempel 1) er kontraktforholdet i begyndelsen ikke særlig lykkeligt, selvom det er stabilt: Teenageren Lionels kæreste er gravid, men Lionel ignorerer, at han snart skal være far. Lionel bor stadigvæk hjemme. Hans far er voldelig, men Lionel finder sig i det. Kontraktbruddet sker, da kæresten føder, og Lionel siger fra over for sin far. I uderummet har Lionel ydre konflikter (fysisk og psykisk kamp med sin far) og indre konflikter (har svært ved tage ansvar som kæreste og far). Genetablering af kontrakten sker, da han flytter hjemmefra og opsøger kæresten og barnet.

Framegrab fra 'I vores blod'
  Eksempel 1
Genetablering af kontrakten
 

Læs mere om analysemodeller og se eksempler her:

Analysemodeller
Berettermodellen
Aktantmodellen
Tre-akter-modellen