Filmleksikon

Hjem

Flashforward

Et flashforward er et spring frem i tiden. Det er det modsatte af et flashback. Der klippes fra filmens nutid til fremtiden. I et flashforward ser vi begivenheder, der kommer til at foregå senere.

Et flashforward viser os en begivenhed i fremtiden, der har betydning for den handling, vi følger i filmens nutid. Filmens nutid behøver ikke være den samme som vores nutid. I en historisk film kan filmens nutid være fx år 1850. Så vil et flashforward foregå efter år 1850. I en science fiction er filmens nutid fx år 2097. Så vil et flashforward foregå efter år 2097.

Flashforward er meget sjældnere i film end flashback. Det er der flere årsager til. Fortidens hændelser (flashback) har – ligesom i virkeligheden – stor betydning for nutiden, så det giver god mening at inddrage dem i historien. Fremtidens hændelser (flashforward) er ikke sket endnu, så derfor har de ingen betydning for nutiden. Vi kan genkende flashback fra vores hverdag, fx når vi fortæller om noget, vi har oplevet. Det er derimod de færreste, som kan fortælle om, hvad der vil ske i fremtiden – med mindre man er clairvoyant. Derfor har vi brug for en god forklaring, hvis der bliver brugt flashforward i en film. Det kan fx være en science fiction, der foregår i en fremtid, hvor man kan manipulere med menneskets bevidsthed eller rejse i tiden. Andre gange kan flashforward være en del af en kunstnerisk eksperimenterende films fortællestil.

Når vi ser flashforward i en film, er det tit forbundet med noget mystisk eller uhyggeligt. Det kan fx være et drømmesyn, et klarsyn eller et varsel. Derfor ser vi nogle gange flashforward i gyserfilm.

Læs mere om filmisk tid og se eksempler her:

Filmisk tid
Realtid
Tidsforkortelse
Tidsforlængelse
Flashback