Ledemotiv og tematisk musik

Et ledemotiv er musik, der knytter sig til bestemte personer eller handlinger i en film. Tematisk musik knytter sig til filmen som helhed, dens tema og budskab.

Et ledemotiv er knyttet til bestemte personer eller handlinger. Det er en lille stump musik, nogle toner eller en lille melodi, vi hører, hver gang en bestemt person er i centrum. Et meget kendt eksempel er de dystre toner, vi hører, hver gang vi ser Darth Vader i 'Star Wars'. Ledemotivet fortæller noget om personens karakter ( – at Darth Vader er en dyster og autoritær person). Desuden hjælper ledemotivet os med at genkende personerne, og gentagelsen på lydsiden skaber en fornemmelse af sammenhæng.

Tematisk musik knytter sig ikke til bestemte personer, men derimod til filmen som helhed, dens tema og budskab. Tematisk musik hører vi ofte under credits (teksterne i begyndelsen og slutningen) og i en række scener undervejs. Tematisk musik er filmens særlige fingeraftryk. Den tematiske musik lægger en grundstemning, der gentages mange gange undervejs og påvirker vores helhedsoplevelse ved at være fx romantisk, energisk eller melankolsk. Et meget kendt eksempel på tematisk musik er kendingsmelodien fra Olsen-banden. I løbet af filmene hører vi melodien mange gange i forskellige variationer – i nogle scener er den fx stille og listig, i andre scener kraftig og kæk.

I kortfilmen 'London ligger på Nordpolen' løber et musikalsk tema gennem hele filmen. I eksempel 1 introduceres den tematiske musik under filmens indledende credits. Det er melodisk, drømmende musik, hvor klavertoner træder ensomt frem. Det er musik, der skaber ro og kan give plads til eftertanke. Musikken optræder, når der er fokus på forholdet mellem hovedpersonen og den pige, han er tiltrukket af. Temaet varierer undervejs lidt, så den passer til det, der sker i de enkelte scener: Nogle gange er musikken mere energisk end andre gange.

Eksempel 1: Tematisk musik (fra 'London ligger på Nordpolen')

Læs mere om musik og se eksempler her:

Musik
Synkron og asynkron musik
Parafraserende og kontrapunktisk musik