Filmleksikon

Hjem

Billedkomposition

Billedets komposition bliver bestemt af, hvordan billedets elementer er placeret. Det drejer sig bl.a. om linjerne i billedet og dybdekompositionen, dvs. forgrund, mellemgrund og baggrund.

Filmfotografer og instruktører arbejder med billedkomposition på samme måde, som bl.a. kunstmalere gør. De komponerer billedet ud fra overvejelser om, hvad der bedst formidler den historie, som de vil fortælle. Billedkomposition påvirker tilskuerens oplevelse af stemningen i en indstilling. Derfor kan billedkompositionen underbygge filmens handling og personernes følelser.

Et billede kan være komponeret på en måde, så det virker harmonisk og i balance. Det er behageligt at se på. Et billede kan også være komponeret på en måde, så det virker uharmonisk og ude af balance. Når vi ser på det, kan det give os en fornemmelse af ubehag, forvirring, eller at noget er galt.

Billedkompositionen kan bruges til at føre tilskuernes blik et bestemt sted hen i billedet, når der er noget særligt, vi skal lægge mærke til.

Et billede kan være komponeret på en måde, så vi fornemmer dybde og perspektiv. Et billede med dybde er som regel mere interessant at se på, end et billede der virker fladt og uden dybde.

Læs mere om billedkomposition og se eksempler her:

Linjer
Billedharmoni
Dybdekomposition