Filmleksikon

Hjem

Realtid

Realtid betyder "faktisk tid" eller "virkelig tid". En film kan udspille sig i realtid, dvs. handlingen varer samme tid, som det tager at se den. Og en filmoptagelse kan opleves i realtid, dvs. den sendes direkte.

Der er to forskellige betydninger af ordet realtid:

Når en film udspiller sig i realtid, betyder det, at handlingen foregår inden for samme tidsrum, som filmen varer. Hvis en film varer 90 minutter, løber handlingen også over 90 minutter. Det er meget sjældent, at en hel film foregår i realtid. Men en sekvens kan godt udspille sig i realtid. Mange scener udspiller sig i realtid.

I kortfilmen 'Hundefoder' (eksempel 1) ser vi to scener, der udspiller sig i realtid. Først springer en dreng over et hegn, står i en have og løber ind i et hus. Det tager cirka et minut – præcis lige så længe, som det ville have gjort i virkeligheden. Bagefter går han rundt inde i huset. Også her foregår hændelserne i virkeligt tempo. Når filmen fortæller i realtid, er der god tid til at fokusere på detaljer. Og de kan give os oplysninger. Fx ser vi, at drengen tørrer sin hånd i bukserne. Det fortæller os, at han har fugtige håndflader – altså at han er nervøs.

Eksempel 1: To scener, der udspiller sig i realtid (fra 'Hundefoder')

Når en filmoptagelse opleves i realtid, betyder det, at optagelsen sendes direkte. Altså at det, vi ser, sker samtidig med, at vi ser det. Det kan fx være en debat i tv eller en sportsbegivenhed, der bliver streamet over nettet, mens den foregår. Det kaldes også en live-optagelse.

Læs mere om filmisk tid og se eksempler her:

Filmisk tid
Tidsforkortelse
Tidsforlængelse
Flashback
Flashforward