Filmleksikon

Hjem

Flashback

Et flashback er et spring tilbage i tiden. Der klippes fra filmens nutid til fortiden. I et flashback ser vi begivenheder, der er foregået tidligere.

Et flashback viser os en begivenhed i fortiden, der har betydning for den handling, vi følger i filmens nutid. Filmens nutid behøver ikke være den samme som vores (tilskuerens) nutid. I en historisk film kan filmens nutid være fx år 1850. Så vil et flashback foregå før år 1850. I en science fiction er filmens nutid fx år 2097. Så kan et flashback foregå i fx vores egen nutid.

Flashbacks bliver brugt i mange film og har forskellige formål. Et flashback kan forklare noget, der foregår i filmens nutid. Et flashback kan fx fortælle om, hvorfor en situation er, som den er, eller hvorfor en person opfører sig, som han/hun gør. Ved hjælp af flashbacks kan vi stykke hele historien sammen bid for bid. Et flashback kan også være en erindring set fra en bestemt persons synsvinkel.

Flashback og filmiske virkemidler

Nogle gange hjælper de filmiske virkemidler tilskueren med at forstå, hvad der er filmens nutid, og hvad der er flashback. Det kan være, at billedstil, billedformat, lys og farver er forskellige i filmens nutid og flashback. Der kan også være en særlig slags klipning, fx overblænding, når vi springer fra filmens nutid til flashback. Hvis et flashback er en erindring, kan det understreges ved, at vi ser en person i et nærbillede, som bliver sløret.

I kortfilmen 'En tier' (eksempel 1) er der en række korte flashbacks. De forklarer, hvorfor hovedpersonen opfører sig, som han gør i filmens nutid. Den slags flashback viser os motivet bag hovedpersonens handlinger: Han er blevet kørt ned, og han vil hævne sig. De filmiske virkemidler hjælper os med at kende forskel på filmens nutid og flashbacks. Der er forskellig colorgrading, dvs. at filmens nutid er i farver, mens flashbackene er i næsten sort-hvid. Der er kun en anelse farver, og de er koldere end farverne i filmens nutid. Kontrasten er hårdere i flashbackene, og billedernes tekstur er forskellig.

Eksempel 1: Filmens nutid og flashback (fra 'En tier')

Længden af flashback

Der er stor forskel på, hvor langt et flashback er. Det kan være en enkelt indstilling, en scene eller en sekvens. Det kan også være flere indstillinger eller scener, som med mellemrum afbryder handlingen i filmens nutid (se fx kortfilmen 'Lille Lise'). Nogle gange kan filmens hovedhandling være ét langt flashback. Så kalder vi det en rammefortælling. I en rammefortælling er filmens nutid rammen omkring flashbacket. Det ser vi i kortfilmen 'Sommersøndag' (se analyse af filmen i opslaget rammefortælling).

Læs mere om filmisk tid og se eksempler her:

Filmisk tid
Realtid
Tidsforkortelse
Tidsforlængelse
Flashforward