About a girl Lærer

Hjem
  • Om filmen
  • Før I ser filmen
  • Handlingsreferat
  • Faglige mål
  • Fag og temaer
  • Filmfaglige vinkler
  • Links og litteratur

Om filmen

'About a Girl' er en tysk coming of age-komedie om en 15-årig pige, der forsøger at begå selvmord. Filmen beskæftiger sig seriøst og humoristisk med liv og død, og med hvordan man som teenager oplever og håndterer hverdagen. I undervisningsmæssig sammenhæng kan filmen gennem dens jævnaldrende karakterer inspirere eleverne til at reflektere over nogle af deres egne oplevelser og tanker.

Filmens titel refererer til titlen på en sang fra 1989 af Nirvana-forsangeren Kurt Cobain, der begik selvmord i 1994. Filmens hovedkarakter, Charleen, er netop stor fan af afdøde musikere som Kurt Cobain, Jimi Hendrix og Amy Winehouse.

Skuespiller Jasna Fritzi Bauer, der spiller Charleen, modtog i 2014 prisen Bayrischer som bedste upcoming skuespiller, og filmen fik samme år Young Audience Award.

Foto: IMBISSFILM

Filmens credits

Titel: About a Girl
Originaltitel: About a Girl
Produktionsland og -år: Tyskland, 2014
Instruktion: Mark Monheim
Manuskript: Mark Monheim og Martin Rehbock
Længde: 105 min
Distribution: IMBISSFILM
Medierådets vurdering: ikke vurderet

Medvirkende:
Charleen: Jasna Fritzi Bauer
Sabine: Heike Makatsch
Linus: Sandro Lohmann
Isa:  Amelie Plaas-Link

Før I ser filmen

For at fremme elevernes indlevelse i hovedpersonens situation, kan man i dansk tage en samtale om elevernes forventninger til filmens temaer "Liv og død" set i relation til coming of age-genren. Filmens hovedperson føler sig ikke forstået af sine omgivelser og opfatter ikke sig selv som en del af familiens og klassens fællesskaber. Hendes fascination af døden betyder, at hun ser døden som eneste udvej og derfor forsøger at begå selvmord. Inden filmen kan det også anbefales at tale med eleverne om alvoren i en sådan beslutning. Hvilke tanker gør man sig som teenager om livet og døden? Hvilke positive og negative oplevelser er en del af elevernes eget liv i forhold til det at blive voksen? Og i hvilke situationer har de selv oplevet at have brug for hjælp til at klare teenagelivets udfordringer?

Som optakt til filmen er der i det tyske elevark opgaver, som kan bruges til forberedelsen. De er udarbejdet i tilknytning til filmplakaten og filmens trailer. Som forberedelse til afsnittet Filmfaglige vinkler vil det være en fordel at have gennemarbejdet afsnittet Set up og pay off i Filmcentralens Filmleksikon.

Handlingsreferat

15-årige Charleen bor sammen med sin mor Sabine, sin lillebror Oscar og morens kæreste Volker. Faren, der er musiker, forlod familien, da Charleen var seks år. Bedstemoren er Charleens lyspunkt. Hos hende føler hun sig forstået og glad. Charleen har den seneste tid været i dårligt humør, da hun føler sig uden for både familiens og klassens fællesskaber. Hun kan ikke koncentrere sig i skolen, og hendes veninde Isa, der er klassens populære pige, tager ikke Charleens replik om selvmordstanker seriøst. Døden skræmmer ikke Charleen. Hun er tværtimod fan af afdøde musikere, og i fritiden fotograferer hun døde dyr. Hun er i erhvervspraktik hos en bedemand, hvor hun oplever de døde som lykkelige og tilfredse. Moren er bekymret for, om Charleen kan håndtere sit teenageliv, men hun kan ikke få Charleen til at åbne sig.

Charleen beslutter sig for at begå selvmord. På vej hjem fra sit job hos bedemanden får hun ideen til, hvordan en hårtørrer i kombination med vand i badekarret derhjemme vil kunne gøre en ende på hendes udsigtsløse liv. Selvmordsforsøget mislykkes, da hendes telefon ringer, mens hun står i badekarret. I forsøget på at se hvem der ringer, får hun overbalance og falder ud af badekarret og slår sig. Både moren og Isa føler sig skyldige i Charleens selvmordsforsøg og kræver en forklaring. Charleen fortæller, at hun bare ønskede fred for familien, for følelser, tanker og det at være til.

For ikke at blive indlagt på en psykiatrisk klinik indvilliger hun i samtaler hos psykologen Frei. I venteværelset møder hun klassekammeraten Linus.

Han er klassens kloge dreng og er ligesom Charleen outsider i skolen. Han og Charleen udvikler på trods af Charleens afvisninger i begyndelsen et tæt venskab, og de tilbringer stadig mere tid sammen uden for skolen.

Efterhånden spirer forelskelsen mellem dem. Alt ser lyst ud, indtil Charleen bliver uvenner med Isa, Linus ikke dukker op til deres biografaftale, og mormoren dør. Sammen med familien og psykologen gennemlever Charleen de følelsesmæssige rutsjeture og genforenes med både Isa og Linus. Hun bliver overbevist om, at døden giver livet mening, og at livet er en gave, som man ikke kan smide væk eller bytte.

Foto: IMBISSFILM

Faglige mål

Arbejdet med 'About a girl' tilgodeser flg. områder i Fælles Mål 2014

Dansk efter 9. og 10. klasse

Kompetenceområde: Fortolkning
Kompetencemål: Eleven kan forholde sig til kultur, identitet og sprog gennem undersøgelse og diskussion af æstetiske tekster.

Efter 9. klasse

Færdigheds- og vidensmål: Undersøgelse

  • Eleven har viden om genrer, sprog og værk
  • Eleven kan undersøge samspillet mellem genre, sprog og indhold

Efter 10. klasse

Færdigheds- og vidensmål: Oplevelse og indlevelse

  • Eleven har viden om temaers universelle gyldighed.
  • Eleven kan opleve tekster som meningsfulde for eget liv og en øget omverdensforståelse.

Tysk efter 9. og 10. klasse

Kompetenceområder: Mundtlig og skriftlig kommunikation
Kompetencemål: Eleven kan kommunikere på tysk mundtligt og skriftligt i et forståeligt og sammenhængende sprog

Efter 9. klasse

Færdigheds- og vidensmål: Præsentation og Sprogligt fokus

  • Eleven kan i et enkelt sprog tale om nære emner.
  • Eleven har viden om forberedelse af enkle præsentationer på tysk
  • Eleven kan formulere sig i skrift og tale i et enkelt, klart og forståeligt sprog
  • Eleven har viden om udtale, sætningsopbygning og centrale sprogbrugsregler

Efter 10. klasse

Færdigheds- og vidensmål: Præsentation og Sprogligt fokus

  • Eleven kan i et nuanceret sprog præsentere et forberedt emne
  • Eleven kan formulere sig i sammenhæng i et nuanceret og klart sprog
  • Eleven kan skrive udtryk og sætninger klart og forståeligt

Fag og temaer

DANSK: LIV OG DØD

'About a Girl' er en film om døden som en mulig afslutning på et problematisk teenageliv. Det er også en film om livet som begyndelse på tilværelsen som ung og senere voksen. Hovedpersonen Charleens optagethed af døden betyder, at hun vælger selvmord som vejen ud af et liv, hvor hun føler sig forkert og utilstrækkelig i forhold til familie, venner og skole. Døden er ikke skræmmende for Charleen; tværtimod ser hun i sin praktik hos bedemanden de døde som lykkelige og tilfredse. Hun fotograferer døde dyr, som hun samler i et album, der ligger på bordet i hendes dystre, mørkeblå værelse. Væggene her er fyldt med udklip, tegninger og citater, der alle relaterer til døden og de afdøde musikere, hun er fan af, fx Kurt Cobain.

Charleens mislykkede selvmordsforsøg bliver begyndelsen til et liv, hvor Charleen efterhånden fortrænger sin fascination af døden. Hun oplever glæden ved et nyt tæt venskab og senere forelskelse i Linus, og hun oplever, at hun har betydning som veninde i Isas liv og som datter i sin fars liv. Charleen får en ny forståelse for familiens betydning og sætter sit eget ønske om at slippe af med morens kæreste, Volker, til side, da hun indser, at moren har brug for ham i sit liv.

Foto: IMBISSFILM

”Døden konfronterer os med det faktum, at livet er en gave,” siger psykolog Dr. Frei i filmens slutning, da han og Charleen taler om mormorens død.

Citater og framegrabs/stills herunder viser, hvor modsætningsfyldt Charleens teenageliv er. Selvom Charleen gennemgår en vellykket udvikling fra barn til voksen, hvor hun oplever forelskelsens glæde sammen med Linus og det "nye" venskab med Isa, så er der kun delvis tale om en lykkelig slutning. Den mislykkede biografdate med Linus, sorgen over mormorens død og Charleens afsluttende samtale med Dr. Frei lader os forstå, at selv om Charleen har tilvalgt livet, vil fremtiden stadig byde på modstand og dårlige dage.

Charleen må stå til regnskab for sin beslutning om at vælge døden fremfor sit problemfyldte liv. Moren og veninden Isa kræver en forklaring.

Charleen til sin mor: ”Jeg ville bare have fred”

Charleen til Isa: ”Jeg havde hovedet fyldt med tanker om ingenting at føle og tænke, ganske enkelt om ikke mere at være til.”

Foto: IMBISSFILM

Ved hjælp af lynhurtig klipning ser vi Charleens fantasier om, hvordan personer i hendes omgangskreds lider en voldsom død:

  • Hendes far bliver påkørt af en lastbil, da han forlader familien.
  • To unge i psykologens venteværelse dør i guillotine og ved hængning.
  • Loftet styrter ned over Dr. Frei.
  • Linus er tæt på at blive ramt af en bil, da han står midt på vejen med en pose over hovedet, og han bliver ramt af et køleskab, der falder ned fra himlen.
Foto: IMBISSFILM

Modstykkerne til denne dystre verden er Charleens pinlige familie, den farverige Isa og mormoren, hvor livsglæden er i fokus:

  • Mormorens hyggelige stue i varme farver og Isas lyserøde værelse udsmykket med udklip fra modeblade.
  • Mormorens replik til Charleen: ”Livet er en gave, og gaver smider man ikke væk” og hendes gode minder: ”Min mand var en talentfuld danser.”
  • Familien morer sig omkring spisebordet med morens seneste indkøb, da Charleen kommer hjem fra Dr. Frei. Hun siger undrende: ”Hvorfor er det lige netop mig, der skal gå i terapi? Jeg er jo den eneste normale i familien!”. Umiddelbart efter smiler hun for første gang i filmen.
Foto: IMBISSFILM

Linus og Charleen mødes jævnligt mere eller mindre tilfældigt. Linus forsøger på sin egen kiksede facon ihærdigt at fange Charleens opmærksomhed. Bl.a. hænger han hen over et hegn, hvor han tidligere har set hende fotografere en død fugl. De tilbringer mere og mere tid i hinandens selskab, og glæden ved at være sammen med ham fortrænger efterhånden Charleens optagethed af døden.

Køreturen ned ad bakken i indkøbsvognen er ifølge Linus et skæbnespil, hvor tilfældighederne afgør udfaldet. Sandsynligheden for, at turen går godt, altså at de begge overlever turen, er høj. Men hvis skæbnen ikke er på deres side, hvad så? Inden Linus når at svare, at de så begge vil dø, afbryder en smilende Charleen ham med replikken: ”Så går vi efter at få Jackpot!”, og så suser de afsted i høj fart ned ad en bakke og ud på vejen.

Foto: IMBISSFILM

TYSK: DAS JUNGSEIN – DAS ERWACHSENWERDEN

Charleen er 15 år. Filmen viser, hvor svært det kan være at være ung og på vej til at blive voksen. I tyskundervisningen giver det anledning til tematisk at lade filmen indgå i arbejdet med ordforråd inden for temaerne Das Jungsein, Das Erwachsenwerden og Identität. Filmplakaten (se det tyske elevark) og traileren (se forsiden af materialet) egner sig til at arbejde med opbygning af filmens tematiske ordforråd.

Filmen fortæller Charleens historie udelukkende set fra hendes perspektiv. I filmens trailer er der et kort klip fra Charleens værelse – i filmen varer scenen et minut. Som publikum får vi god tid til at studere rummet og vægudsmykningen, da der bliver panoreret i en rolig, glidende bevægelse fra højre mod venstre med zoom undervejs på udklip og citater. Vi får således tid til at reflektere over hovedpersonens interesser, og hvem hun er som person. 

Foto: IMBISSFILM

Stillbilledet af Charleens værelse er velegnet til at analysere de filmiske virkemidler, der er anvendt til at beskrive Charleen bl.a. gennem kameravinkel, kamerabevægelser, billedbeskæring og rekvisitter. Billedet er et halvtotalt billedudsnit i normalperspektiv (tysk: halbnah, Normalsicht). Snekuglesamlingen til venstre i stillbilledet er en betydningsfuld rekvisit, som vi senere ser i et nærbillede af reolen, da hendes far placerer en medbragt LOVE-snekugle blandt de mange andre. Rekvisitten kan ses som et symbol på Charleens barndom og hendes naive far. Senere sammenligner moren farens umodne holdning til livet med snevejret i hans snekugler, hvor alt efter få sekunder igen er idyl.

Filmen lægger op til inddragelse af elevernes eget ungdomsliv i forhold til familie, venner og skole, pinlige oplevelser og erfaringer, interesser, idoler, outsider-roller og kulturelle ligheder.

Filmfaglige vinkler

Genre: Tragikomedie, coming of age

'About a Girl' er en tragikomedie om selvmord, venskab, kærlighed og pubertet.

Filmen har et både tragisk og komisk indhold. Komediegenren lægger op til, at publikum skal more sig, men filmen har en tragisk bagside, som det komiske dækker over. Filmens hovedperson Charleen træffer den tragiske beslutning at ville begå selvmord ud fra sin fascination af døden. Hun er, som karakterer i komediegenren ofte er, i konflikt med sig selv og sit forhold til omverdenen. Igennem Charleens selvironiske replikker i ofte absurde, men samtidig morsomme episoder, formidler filmen det mørke tema om døden og selvmord i et tilgængeligt og umiddelbart sprog. Humoren og de uventede absurde situationer optræder i miljøer, der er genkendelige for filmens målgruppe bl.a. hjemme hos familien, i skolen og sammen med vennen Linus. Filmens slutning er ikke entydigt lykkelig, men realistisk. Kan Charleen håndtere sorgen over mormorens død og samtidig holde fast i glæden ved livet?

Andre film med døden og mørk humor som tema er bl.a. 'Wilbur begår selvmord', 'The Skeleton Twins' og Monty Pythons film og sketches.

Foto: IMBISSFILM

'About a Girl' er en coming of age-film, hvor plottet er baseret på teenageren Charleens interesser og hverdagsliv: hendes konflikt med forældrene og det at blive voksen, hendes oprør mod autoriteter og hendes første forelskelse i Linus. Charleens samling af bamser og snekugler på hendes værelse viser, at hun ikke har givet slip på barndommen sammen med faren, der forlod familien, da hun var seks år.

Som kontrast viser udklip og tegninger på væggene den dystre side af Charleen. Hendes optagethed af døden bliver for Charleen midlet til at forsøge at undgå udviklingen frem mod at blive voksen. Da selvmordet mislykkes, må Charleen modvilligt fortsætte den udvikling. Hun gør oprør mod sine forældre, som hun ser som uduelige autoriteter, og hun har held med at forvirre og næsten slippe af med samfundsautoriteten i form af socialpsykiatrien.

I mødet med Linus lærer Charleen sig selv at kende, og det lykkes hende med hjælp fra sin livskloge mormor og psykologen Dr. Frei at gennemleve en følelsesmæssig udvikling fra den usikre, barnlige teenager til en mere selvsikker teenager, der sammen med sin familie, Linus og Isa er på vej mod livet som voksen med de op- og nedture, det indebærer.

I dansk og evt. tysk vil elevernes forhåndsviden om eventyrgenren kunne drages ind. Et af de handlingsmotiver, der indgår i langt de fleste eventyr, er netop den farefulde overgang fra barn til voksen. Eventyrets unge hovedperson begiver sig ud på en rejse og bliver gennem forskellige prøver modnet og finder vejen til en ny identitet. 

Foto: IMBISSFILM

Set up – pay off

Set up er en information, handling eller en rekvisit, som senere i et pay off bliver væsentlig for filmens handling. Når vi som publikum senere får det tilhørende pay off, forstår vi betydningen af en tilfældig og umiddelbart ubetydelig detalje. Som virkemiddel er det effektivt til at fange publikums nysgerrighed og skabe fremdrift i film.

I 'About a Girl' er humoren en væsentlig faktor i flere pay offs. Det løfter stemningen omkring filmens dystre temaer. Der bliver således lagt op til mange af filmens begivenheder længe inden, de faktisk sker.

Nedenfor er der eksempler på nogle af filmens set ups med tilhørende pay off. Er eleverne trænede og godt forberedte på at holde øje med det virkemiddel, vil de sandsynligvis få øje på endnu flere.  

Tidskoder (ca.) Set up Pay off Type

01:39
 

85:15

Charleen sidder på trappen.

Forældrene skændes.

Charleen sidder på trappen.
 

Moren og Volker skændes.

Hændelse

02:17

25:00
Faren bliver påkørt af lastbil. Faren står lyslevende i Charleens værelse. Hændelse

07:04

93:31

Charleen sminker død kvinde.

Charleen sminker sin døde mormor.

Hændelse

07:42

08:55

39:52
Charleen ser føntørrer i forretningen ved siden af bedemanden.

Charleen bruger føntørrer i selvmordsforsøget.

 

En overdimensioneret føntørrer passerer forbi uden for Charleens vinduesplads i bussen.

Rekvisit

16:28

89:57
Charleen indtaler sit løfte om ikke at begå selvmord på Dr. Freis diktafon. Dr. Frei afspiller Charleens løfte for hende, da hun nævner tanken om selvmord igen. Hændelse

33.00

90:47
Mormor: ”Dit liv er en gave, og en gave smider man ikke væk.” Dr. Frei: ”Døden konfronterer os med det faktum, at livet er en gave.”

Replik

42:02

42:43

Linus cykler forbi Charleen, mens hun fotograferer en død mus.

Mormoren spørger om Charleen ville bryde sig om at blive fotograferet som død. Charleen svarer, at det ville være at foretrække fremfor at blive ignoreret.

Hændelse

Replik

46:46

52:23

Charleen fotograferer en død fugl på et stakit, Linus spørger undrende hvorfor. Linus hænger hen over stakittet.

Hændelse/
Replik

Hændelse

Links og litteratur

Om komedien som filmgenre:

'Filmgenrer' Eva Novrup Redvall, Skoletjenesten Film-X, 2006

Mere om filmen:

Filmens hjemmeside:

Filmens Facebook-side:

Filmens trailer:

 Tysk omtale af filmen med flere korte dialoguddrag. 'Lieber nicht Erwachsenwerden'

Onlineværktøj til at fremstille en perfekt litteraturliste, der sikrer, at alle kilder står rigtigt, og at alle nødvendige oplysninger er med:

Filmfagligt:

Filmiske virkemidler på tysk:

Læs om filmiske virkemidler og dramaturgi i Filmcentralens Filmleksikon

Se undervisningsmateriale om 'Den gode historie – på film' på Filmcentralen. Materialet indeholder en bred introduktion til grundlæggende filmfaglige værktøjer og modeller med fokus på den gode historie.