Filmleksikon

Hjem

Ungdomsfilm

Foto: 'About a Girl' (2014) Imbissfilm

Ungdomsfilm er en filmtype, der fokuserer på det at være ung eller coming of age og handler om de konflikter, der knytter sig til ungdommen. Ungdomsfilmens temaer kan være forelskelse, venskab, rivalisering, mobning, kærlighed, seksualitet og overgangen fra barn til voksen. Handlingen udspiller sig fx i skolen, på gymnasiet, i high school eller i sommerferien, hvor de unge hovedpersoner skal træffe svære valg for at finde deres rolle i tilværelsen.

Se klip fra 'About a girl':

Ungdommen blev en selvstændig målgruppe i 1950'erne, og det er også her, vi finder de første ungdomsfilm. I første omgang film, der advarer imod de farer, som unge mennesker kan møde. Det gjaldt fx den danske film 'Farlig ungdom' (1953), hvor den unge jyde Egon bliver rodet ind i bandekriminalitet i København. Den franske 'Ung flugt' (1959) var derimod på de unges side: I Francios Truffauts ungdomsklassiker ryger den 14-årige Antoine også ud i kriminalitet, men her er det i stedet samfundets og de voksnes svigt, der gør tilværelsen vanskelig for den unge.

Fotos: De unge, rastløse gutter står sammen mod verden i 'Stand by Me' (1986) Bruce Birmelin / Columbia Pictures

Men først 1970'erne ser vi ungdomsfilm, der skildrer unge på deres egne præmisser. Især George Lucas kommer til at definere ungdomsfilmen med 'Sidste nat med kliken' (1973). Her følger vi en gruppe venner, der skal lægge den sorgløse ungdom bag sig i løbet af en enkelt nat. I Danmark opstod en anden type, mere realistisk ungdomsfilm i 70'erne. Blandt andet 'Vil du se min smukke navle?' (1978) og senere 'Kundskabens træ' (1980), 'Zappa' (1983) og 'Tro, håb og kærlighed' (1984). Både dansk og amerikansk film har siden haft succes med at producere ungdomsfilm. Det har vist sig med de populære 'Supervoksen' (2006) og 'Juno' (2007), som afbilder ungdomslivet i det nye årtusind. 

Foto: 'Supervoksen' (2006) Jens Juncker-Jensen / Nordisk Film A/S

Ungdomsfilmen er en filmtype, der indgår i hybrider med forskellige filmgenrer, fx gyser, komedie og science fiction. Det ser vi i de romantiske gyserfilm i 'Twilight'-serien (2008-2012), komedierne 'American Pie' (1999-2012) og ikke mindst de drabelige fremtidsfortællinger 'The Hunger Games' (2012-2015).