Filmleksikon

Hjem

Halvnær

En halvnær billedbeskæring viser personer fra brystkassen og op. Tilskueren er så tæt på motivet, at vi kan se personernes ansigter og reaktioner. Der er plads til flere personer i billedrammen. Vi kan kun se en lille del af omgivelserne.

Med en halvnær beskæring (eksempel 1) kommer vi tæt nok på personerne til at se deres ansigtsudtryk. Derfor er halvnær en almindelig billedbeskæring i dialogscener, hvor der er fokus på samtale og reaktioner. Vi kan se, hvordan personerne er klædt, og vi får et indtryk af forholdet mellem dem. Til gengæld kan vi ikke se særlig meget af det sted, filmen foregår (location).

Halvnær bruges også meget tit i interviews og nyheder i tv.

Framegrab fra 'Boy meets girl'
  Eksempel 1
To halvnære billedbeskæringer
 
     
Framegreb fra 'Der er en yndig mand'
   

I kortfilmen 'Boy meets girl' (eksempel 2) er der en parodi på filmgenren romantisk komedie. Historien handler om forholdet mellem en mand og en kvinde, og her er en traditionel dialogscene i halvnær. Afstanden til personerne gør, at vi kan følge med i deres samtale og se deres ansigtsudtryk og reaktioner i forhold til hinanden. Desuden kan vi se lidt af baggrunden og får indtryk af julestemning.

Eksempel 2: Dialogscene i halvnær i 'Boy meets girl'

Læs mere om billedbeskæring og se eksempler her:

Supertotal
Total
Halvtotal
Nærbillede
Ultranær