Filmleksikon

Hjem

Supertotal

Supertotal er en billedbeskæring, hvor tilskueren er langt væk fra motivet. Billedet viser, hvor filmen foregår, dvs. location og miljø. Vi kan også se hvor mange personer, der er i billedet. En supertotal giver os overblik.

Supertotal er et oversigtsbillede (eksempel 1). Der er plads i billedet til at vise begivenheder, som fylder meget, fx sportskampe, biljagter eller søslag.

Framegrab fra 'Ynglinge'
 

Eksempel 1
To supertotale billedbeskæringer

     
Framegrab fra 'En forelskelse'
 

 

Supertotal bliver tit brugt som ”establishing shot” (etablerende skud) – dvs. den første indstilling i begyndelsen af en scene eller en sekvens. Et establishing shot kan blandt andet fortælle os:

  • Hvor handlingen finder sted (dvs. filmens location).
  • Hvornår handlingen foregår. Er det fx Middelalderen eller nutiden? Er det dag eller nat?
  • Hvad filmens genre er. Et rumskib på en fremmed planet signalerer science fiction, mens en gammeldags, amerikansk landsby signalerer western.

I en scene i kortfilmen 'Sommersøndag' (eksempel 2) bliver supertotal brugt som establishing shot. Supertotalerne viser os, hvor handlingen foregår. Supertotalerne er klippet sammen med bl.a. nærbilleder af broens mekanik, totalbilleder af broen og halvnær af far og søn. Supertotalerne giver os det store overblik, mens de andre billedbeskæringer giver os et mere detaljeret indtryk af stedet og personerne.

Eksempel 2: Supertotal som establishing shot (fra 'Sommersøndag')

Læs mere om billedbeskæring og se eksempler her:

Total
Halvtotal
Halvnær
Nærbillede
Ultranær