Filmleksikon

Hjem

Nærbillede

Et nærbillede er en billedbeskæring, der viser motivet tæt på. Fx et ansigt eller en rekvisit fylder hele billedrammen. Nærbillede bruges tit, når følelser er i fokus, eller når tilskueren skal lægge mærke til en bestemt ting.

Når vi ser personer i nærbillede, er det tit deres ansigt, som er i fokus (eksempel 1). Med et nærbillede kan vi se detaljerne i deres mimik og aflæse deres følelser, tanker og reaktioner. Vi har lettere ved at identificere os med en person, vi er tæt på. Det kan også være andre dele af kroppen, vi ser i nærbillede. Fingre, der trommer mod et bord, kan fortælle os, at her er en utålmodig person. Nærbilleder viser detaljer, som fortæller noget om helheden.

Når vi ser en genstand i nærbillede (eksempel 2), fortæller billedbeskæringen os, at den her rekvisit er vigtig. Den kan fx være afgørende for handlingen, eller den kan have symbolsk værdi.

Framegrab fra 'London ligger på Nordpolen'
  Eksempel 1 – Nærbillede af ansigt
I film er der tit nærbilleder af ansigter. Tilskueren kommer tæt på personerne og kan tydeligt se deres ansigtsudtryk. Det giver os et indtryk af, hvad de tænker og føler.
 
     
Framegrab fra 'Seven Minutes in the Warsaw Ghetto'
  Eksempel 2 – Nærbillede af genstand
Nærbilledet viser en gulerod. Den har afgørende betydning for filmens handling og hovedpersons skæbne. Den er også knyttet til et af filmens temaer, nemlig sult.
 

Meget tit begynder en scene med et totalbillede eller en halvtotal. Det giver tilskueren overblik over, hvor scenen foregår, og hvem der er med. Men en scene kan også begynde med nærbilleder. Så har tilskueren ikke overblik, men ser kun detaljer. Det kan gøre os nysgerrige og skabe spænding. Vi prøver at gætte, hvad der foregår. Når en scene begynder med nærbilleder og midt i en begivenhed, begynder den in medias res, ”midt i tingene”. Et eksempel på det er kortfilmen 'En tier'.

I kortfilmen 'Det er gratis for piger' (eksempel 3) er der en scene med mange nærbilleder. Pigen Laetitia opdager, at en bekendt har filmet, at hun har sex med en fyr – og nu er filmen lagt på nettet. Scenen fokuserer på Laetitias følelser. Der er nærbilleder af hendes ansigt, hvor vi kan se hendes følelser og reaktion. Og der er nærbilleder af computerskærmen, så vi kan se, hvad hun reagerer på.

Eksempel 3: Nærbillede i 'Det er gratis for piger'

Læs mere om billedbeskæring og se eksempler her:

Billedbeskæring
Supertotal
Total
Halvtotal
Halvnær
Ultranær