Filmleksikon

Hjem

Hårdt og blødt lys

Lys kan være hårdt eller blødt. Hårdt lys er skarpt med kraftige, velaftegnede skygger, mens blødt lys er spredt og har svage skygger.

Ved hårdt lys er der en tydelig overgang mellem lys og skygge. Hårdt lys har stor kontrast. Det betyder, at der er stor forskel på de lyse og mørke områder. Det kan skabe en barsk stemning i billedet. Hårdt lys kommer typisk fra små lyskilder, fx spots. Det kan bl.a. bruges til at skabe dramatisk effekt i en mørk scene: en enkelt gadelygte ved en vej om natten eller en lommelygte i en mørk skov. Begge dele er små lyskilder.

Blødt lys er diffust (spredt), og der er en glidende overgang mellem lys og skygge. Blødt lys har lille kontrast. Det betyder, at der kun er lille forskel på de lyse og mørke områder. Blødt lys kommer typisk fra store lyskilder, fx reflektorskærme, der er en slags store, lyse lærreder, som bruges i forbindelse med filmoptagelser. Skærmene reflekterer og spreder lys fra projektører, så det bliver blødt.

Jo længere væk et motiv er fra en lyskilde, jo hårdere virker lyset. Derfor er solskin hårdt lys, selvom lyskilden faktisk er stor. Hvis det er overskyet, bliver dagslys derimod blødt. Når sollyset bliver filtreret gennem skyer, bliver det mere diffust og blødere. Skyerne fungerer på samme måde som en reflektorskærm og spreder lyset.

I en scene i 'Det er gratis for piger' taler den søde, omsorgsfulde veninde med filmens hovedperson. Her er der blødt lys (eksempel 1). Det understreger, at hovedpersonen er i gode hænder og kan føle sig tryg med veninden.

Framegrab fra 'Det er gratis for piger'
  Eksempel 1
Blødt lys
 

I en anden scene i 'Det er gratis for piger' er der hårdt lys (eksempel 2). De to veninder er triste og taler om, hvor svær deres tilværelse er. Her er tydelige, kraftige skygger – både egenskygger (fx skyggen på ærmet) og slagskygger (fx den skygge, sengegærdet kaster på væggen). Det hårde lys understreger, at de to piger lever et hårdt liv.

Framegrab fra 'Det er gratis for piger'
  Eksempel 2
Hårdt lys
 

Læs mere om lys og se eksempler her:

Lys
High key og low key belysning
Lysets retning
Varmt og koldt lys
Farvet lys